Livet just nu & planer för 2019

Sorry för lite tyst Januari. Jag har haft en liten SAD-dipp (vilket lägligt nog inföll typ samtidigt som jag höll på lära känna en ny person.. vi får se om hen är intresserad sen när jag känner att jag mår bättre men jag tänker att om hen can't take me at my worst they don't deserve me at my best osv) och Filo hade samtidigt också en dipp, men vi är båda på väg ur, vi lyckades komma iväg till Mustang och få med en ny sadel hem, och vi har galopperat på platt mark. Sen hände en olycka där jag var den enda som blev skadad och så blev det två veckor vila, vilket inte var supermotiverande.
 
Jag får nog ta det i månads-recapar:na (som jag ska komma ikapp med!), olyckan kommer i eget inlägg, men just nu känns Filo på mycket bättre humör igen. Jag förväntar mig en liten dipp nu i början/mitten av Februari just innan han börjar släppa värsta vinterpälsen (småfjös har börjat släppa redan), för så var det ifjol och han har följt rätt samma mönster när det kommer till pälsen. Jag bestämde mig för att inte klippa till slut, det kändes så långt gånget ändå och det var två månader när vi ändå inte fick till vettigt jobb i veckorna, och på helgen har jag tid att låta honom torka. Nu när det har vart kallare har han knappt svettats alls, inte alls lika mycket, så jag tänker nog att nästa år testar jag klippa ett sånt "andningshål" undre halsen/bringan där nån gång i början och ser hur det blir. Men i år får det vara.
 
Jag har bestämt mig för att vi inte ska iväg på tävling lika mycket i år. Jag tror det var nyttigt för honom ifjol och vi kom nånstans, men det fanns en spändhet i det hela som jag inte kom förbi och om det var jag eller om det var han eller båda är svårt att säga. Jag är helt säker på att han känner att det är tävling och blir spänd. Traben utomhus går bättre, ridhus är ett problem och då kämpar jag med två saker samtidigt, tävlingssammanhanget & ridhussammanhanget. Vi får se. L är sugen på att hänga på med Stjärnan och följer dom med så vi kan ta K's b-kortsbuss och åka med dom tillsammans tror jag det blir en trevligare upplevelse för Filo med. Just nu har hon dock inget pass och är troligtvis inte vaccinerad (oklart) så det måste lösas först.
 
Jag har fått en lastningsproblematik med Filo som jag medvetet inte rört. Jag lastade själv till träningen för Susanne Widner på Lennartsnäs och sen behövde jag hjälp hem efter en träning i ridhus som var jobbig för honom mentalt & fysiskt. Efter det var vi iväg på DM - jobbigt mentalt och fysiskt. Efter det var vi och provade ut sadel - jobbigt mentalt. Och nu igen på sadelutprovning - mindre, men fortfarande viss mental stress hos honom. Och det har behövts lina nästan alla gånger, och har vart en tidspress nästan alla gånger. Jag har med flit inte lasttränat för att jag visste att jag skulle behöva byta sadel igen. Just nu låter jag det vara lite, vi ska kolla den här igen om 3-6 månader dvs nånstans april - juli. Dvs vår. Dvs bättre underlag. Jag vill inte sladda runt med transporten eller honom i onödan och själv stå och frysa utan vi ska börja lastträna i vår. Mitt stora problem är att jag inte vet var jag ska börja. Jag vet vad som INTE funkar, men jag vet inte riktigt hur jag ska komma dit jag vill. Jag skulle behöva hjälp men det är inte lätt att hitta nån som inte jobbar med tryck eller spö (som han inte svarar på). Varav jag kan tänka mig tävling om Stjärnan är med/jag kan testa Kerstins buss. Men vi ska jobba med lastträning i sommar när vi har mer ljus & värme, absolut. Får vi till lastningen igen tänker jag åka iväg och rida mer för kul i början, alltså åka till andra och rida så vi gör nåt kul för honom och inte enbart för tävla/träna/prova sadel, som faktiskt inte är superkul för honom än.
 
Mål med Filo i år, ja.. det vore ju superkul om vi fick igång galoppen. Ridbanehandikappade som vi är har jag funderat mycket på hur det ska bli men jag har alltid ansett att en travare kommer börja galoppera när musklerna finns där och han har nu i vinter tagit galopp i backar flera gånger och härom helgen tog vi en kurva i hög hastighet så han föll in i galoppen. Han var lite tveksam först men när jag berömde och tjoade fortsatte han och var jätteglad. Vi är med andra ord inte i närheten av att börja öva fattning eller nåt men mycket kan hända innan året är slut.

 Så himla glad att Maria från K-valls valde ut oss till sitt projekt där vi fick billigare behandlingar en period, jag tror senaste gången var sista reducerade tyvärr, men jag kommer ändå fortsätta även om det är att dra åt svångremmen, för att ha henne ha koll på oss, och framför allt hjälpa oss med sadlarna har verkligen gjort allt för Filos utveckling och det är hjälp jag inte haft innan eller kunde fått nån annanstans. Det har verkligen gjort natt & dag för oss. 
 
Det blir nog ett litet Carpe Diem-år där vi tar det som det kommer. I vår tänker jag mig mer långritter på helgerna och mer travjobb. Jag har en vag tanke om ridhusträning på Fornboda eller hos Stig H men de tar 100-150:-/gång och det är lite saftigt för att bara miljöträna ridhus. Men alternativet är då att lasta och åka göra nåt som han inte tycker är kul, vilket alltså kan paja den lastningsproblematik jag har. Så det kanske är det jag får göra, om jag har råd. Blir i sommar i så fall, för det har jag inte nu.
 
Ridbana.. tja. Mina alternativ är:
- En av våra bakhagar som är rätt OK för enklare skritträning/Trab på sommaren.
- Systergårdens dåliga ridbana/uppställningsplats som är lika hård som en grusväg = går väl med nåt enklare pass i veckan, men inte alls bra underlag för kontinuerlig träning. Där finns inga bommar och heller ingen möjlighet att förvara några. Den helöppna långsidan stör och ofta står det massa skit där.
- Systergårdens bättre & inhägnade ridbana med OK underlag - men som används som hage av några som står där (trots att det inte är OK) = jag kan inte vara där när jag vill och jag vet aldrig när den är ledig eller inte så jag kan nästan aldrig planera att använda den. Inte heller här några bommar eller möjlighet att förvara dom.
- Gårdens ridbana som tillhör ett av mina grannstall. För jo, det finns en. Men den är som en stor rundkorall, det är inget vidare underlag, det står ofta hinder i den som inte är bortplockade, den är långt ifrån alltid ledig OCH detta makalösa erbjudande går på 75:-/gång eftersom det inte är gårdens allmänna utan tillhör ett stall på gården jag inte står i. Sen finns det ytterligare "gårdspolitik" som gör att jag drar mig för att använda den, utöver att det skulle blir för dyrt.
- Fornboda har en ridbana som jag inte kollat upp vad den skulle kosta men jag tror de tar 100:-/gång i sitt ridhus så det är säkert nåt liknande för ridbana om de hyr ut den. Och vill jag rida ridbana två gånger i veckan så drar det iväg.
- Just nu går ju ängar bra en period, men det blir värre på vårkanten & i sommar när det ska odlas där såklart. Vi får väl se om nån ska stå i träda i år, men efter förra sommaren är det väl inget att hoppas på. Så vi får nog göra som alltid och göra så gott vi kan på det vi har där vi är nu. Jag känner att ridbana kanske tagit oss fram snabbare, men just nu är det för många andra plus där jag är för att leta nån annanstans att stå. Enda skulle vara om det blir ledigt på Skarvhagen men sist det blev ledigt där hörde jag inte av hon som hade det - varför vet jag inte och jag vet inte om jag ska maila och tjata om att jag är intresserad eller om det är dumt att vara för på. Det vore ju vansinnigt skönt och billigare att ha honom mindre än 3km hemifrån men just nu trivs jag så bra och Filo trivs så jag vill inte rock the boat. Men vill heller inte missa en bra chans, för det är så få bra stall i Väsby - men jag vet ju inte om jag får veta om det finns nån heller. Åhhh blir tokig!
 
På personliga planet är det väl, ja.. sådär. vinterdepression som det är. Jag var extremt ångestfylld över hotet med marknadshyror men jag får ta det den dagen eller året det kommer, om det blir aktuellt även för gamla lägenheter. Jag vill absolut INTE flytta för jag älskar min lägenhet. Men jag har kommit till att jag kan släppa det och att jag får ta det då i sånt fall, och får då se på vad det skulle vara för eventuell kostnad, vad jag kan göra, om jag skulle skaffa inneboende, eller om jag skulle behöva flytta för att ha råd med Filo. Det är ju så himla dubbelt för om det skulle bli marknadshyror i gamla lägenheter i ytterförorter så skulle jag behöva flytta från Stockholm och då skulle jag behöva inte bara nånstans att bo utan även jobb och stallplats. Och det går ju liksom inte att planera eller tänka på nu när det inte ens är tydligt. Så jag försöker släppa det just nu. Ungefär som om det blir torka i sommar med. Jag hade sån grov ångest hela sommaren och det gjorde ju inget bättre. Men ja. Väldigt få planer själv i år eftersom jag ska försöka få lite bättre koll på min ekonomi. Jag köpte mig en teaterbiljett till en pjäs i London i vår så det är det men sen är det inga planer varken i sommar eller sen. Kanske Luleå, beror lite på hur det ser ut i hagen i sommar (dvs om jag kan få hästvakt), men jag får se. Carpe Diem-år som sagt.

(null)