Lista 2020-02-12

1. Namn och ras? 

Filofax N.O., norsk Kallblodstravare

(null)


2. Född, samt mankhöjd? 

2007-04-25, 163  cm.

3. Stam? 

E: Åkre Lurifax

U: Symi

UE: Elding

EE: Järvsöfaks

 

4. Bästa egenskap? 

Hans personlighet. Han har väldigt mycket integritet & humör, på ont och gott, men är i botten en väligt glad häst med humor som älskar att jobba & springa.


5. Sämsta egenskap? 

Det som retar mest just nu är hur hetsig han blir vid godis, och hur krånglig han kan vara vid lastningen. Jag tror absout att båda går att jobba på men jag har själv inte nog mycket kunskap. Det har inte varit priorierat alls sen i våras pga livet men jag försöker hitta hjälp eftersom min kunskap inte räcker till.

 

6. Favoritgodis? 

Han äter verkligen allt, men nu när jag köpte PS-godis på Horse Show reagerade han extra på det. Synd att det inte går att få tag på online längre. När det kommer till naturligt godis är det helt klart äpplen.


7. Meriter? 

Han största travmerit är att han vann Prinsessan Madeleines Pokal som fyraåring, då slog han bl.a. Månprinsen & Guli Järven som idag är några av Sveriges bästa kallblodtravare. Han har total sprungit in 895 026kr på travet och var aktiv i sju år.

Hos mig är hans största merit att han kunde komma ner från den stress han hade efter travtiden. Han var med om en olycka 2015 och efter det blev han väldigt stressad av travbanor. De försökte olika saker inkl monté i 1½ år men till slut fick han pensioneras hos mig och det tog lång tid men idag är han så mycket tryggare. Lite stress kommer han alltid ha i sig, men det är så stort skillnad. Vi har fått fjärdeplatser i dressyr & trab, och blivit best in show med guldpoäng & diplom på utställning, allt inom Ridtravarförbundet. Tävla är dock inte vår prio i livet.

(null)

8. Olater? 

Idag har han inga som jag skulle säga. Kanske lastningen men jag tycker inte det är en olat mer än.. nåt som sitter i skallen på honom. Jag vet inte. När han kom kunde han t ex inte bli ledd och drog i grimskaftet och tryckte ut bogen, det är nog det "värsta" tror jag. Det har vi jobbat bort. Dåliga dagar kan det komma tillbaka men då är det bara påminna.


9. Storlek i täcken? 

155cm.


10. Storlek i träns/grimma? 

Han är full på längden och XF runt nosen, så för helsydda grimmor måste han ha XF, men om grimman har ställbar nodel går det bra med Full. Träns kan han ha full eftersom de såklart är ställbara, men han behöver 43cm långa pannband, vilket ofta innebär XXF. Så det är lite pyssel..


11. Favoritställe att bli kliad/borstad? 

Under manen & i mankammen.


12. Vad får hästen för foder? 

Begränsad fri tillgång på höilage (dvs vi fodrar ett par ggr om dan men inget speciellt antal kilo utan så mycket de behöver/vill ha), efter ridning får han en liter Primero Total och 1 dryg skopa Aktiv Mineral. Vid behov (beroende på hagen & årstid) får han loppfrön. Som extra proteinboost kan han få mer Primero och/eller Lusern. Just nu får han även bakjäst för magen pga all lera.


13. Hur länge har jag ägt hästen? 

15 feburari 2020 blir det tre år.

  (null)


14. Mitt mål med hästen? 

Mitt mål är och har alltid varit att han ska få ett fint liv som han tycker om. Jag är så glad att vi tillsammans fått ner hans stress. Han gillar att jobba & bli riden, vilket matchar min stora passion som är utveckling. Mina mål för 2020 är att fortsätta utveckla honom framåt; främst skulle jag vilja sätta galoppskänkeln och så skulle jag bli jätteglad att börja hoppa honom. Han blir rätt sur och tycker det är tråkigt med nya saker som är jobbigt, men när han väl får muskler och huvud för det är det inga problem. I somras började vi leka med sidförande och han var så DJUPT kränkt av blotta idén, men idag är det inga problem alls. Så jag hoppas verkligen vi kan komma dit i hoppningen med. På lång, lång sikt skulle jag vara jätteglad om han kunde tycka det är kul att åka iväg och göra saker för det tycker jag är kul. Men där lägger jag mig om jag inte ser nån förändring, för han gör allt jag ber honom om, även när han inte alltid tycker det är så kul. Först måste vi i vilket fall få ordning på lastningen.


15. Utbildningsnivå? 

Typ obefintlig enligt vanliga ridhästmått, men han har kommit jättelångt sen han kom till mig. Då betydde en skänkel bara gasa och halter var han också djupt kränkt av. Idag kan han gå i samlad trav, även om han har långt kvar innan han kan samla hela kroppen & jobba i form. Han kan också ta galopp & sidförande hjälper och vi fokuserar främst på att lära galoppfattning just nu genom uppbyggande träning.


16. Smeknamn? 

Filo är det vanligaste, Norsken, Olle, OlleKalle, PipOlle, mååånga varianter med fax på slutet (Gladefax, Fjantefax, Larvifax osv). Folk som inte är i vår direkta närhet kallar honom för Faxen men det är inte nåt jag kallar honom. Han var Fille innan han kom till mig, men det har aldrig suttit riktigt rätt hos mig.


17. Bästa hästkompis? 

Brutus är hans bror i mångt & mycket. De går perfekt ihop men retas och kivas också som bröder kan. Han ÄLSKAR vår senaste inackordering M, tyvärr går han i egen hage pga tål inte vårt silage, men de gånger han får komma ut i stora hagen blir Filo alltid jätteglad.


18. En vanlig dag i min hästs liv ser ut såhär:

De får frukost på morgonen, på vardagarna kommer jag på kvällen & rider när jag slutat jobba och tagit mig hem, antingen har de fått kvälls innan jag kommer eller så ger jag. Annars hänger dom i hagen, jag hade uppfattaningen att Filo inte använde vindskyddet mycket men M's matte som är ute mer dagtid har sagt att han använder det. Mest när det är väldigt varmt eller regnar mycket. En gång har jag själv hittat honom där i somras iallafall :) Men de har väldigt mycket natuliga vindskydd & träd i hagen så tror det är därför. Normalt sett rider jag 5-6 dagar i veckan oftast, tömkör under sommarmånaderna.

(null)