Presentation: Filofax N.O.

 

Namn: Filofax N.O. (kallas Filo, ibland Faxen av andra & Bulan/Knasbula av mig)

Frysmärkning: Ingen, chippad. (Men har regnr NK-07-0227)

Född: 25 april 2007

Ras: Kallblodig travare

Kön: Valack

Stam: E: Åkre Lurifax, U: Symi, UE: Elding EE: Järvsöfaks (full stam på ST)

Tävlingsresultat: 68 starter (varav 6 monté), vinstsumma 895 026 kr. Har bl a vunnit Prinsessan Madeleines Pokal 2011.

Filo blev importerad från Norge vid 2 års ålder (varav avsaknad av frysmärkning, det är det enda som är lite tråkigt). Han har sedan dess ägts av samma person (som idag är VD för Halmstads travbana) & tränats av samma tränare nästan hela tiden. Som 3-åring var han en av Sveriges bästa kallblodtravare. Efter en olycka sommaren 2015 testades han främst i monté under 2016 och var i December 2016 iväg till en annan tränare, men när han började bli väldigt stressad i löpen efter en fin karriär beslöt hans ägare att ta av honom från banan och han fick varva ner en månad hemma hos en fd skötare till sin tränare, han testades även på travskolan i Kalmar men de tyckte han var för svår. Det var den fd skötaren som såg min köpesannons som jag lagt ut strax innan nyår 2016/2017, och det var så jag kom i kontakt med Filo. Efter att ha pratat med hans ägare provred jag honom 4 februari i Kalmar där han stod då. Jag var ner själv utan sällskap då det var en bit bort men jag tycker att jag kunde hålla mig lagom kritisk. Han kändes fin i ben, kropp & att rida.

 

På grund av mammas & min planerade resa till Rom i april så var jag inte inställd på att skaffa häst innan den resan, men problemet var att skötaren bara kunde ha honom till mitten av Februari, sen hade han i sådant fall fått stå hos ägaren på Halmstads travbana. Men då han som sagt blir stressad av travet var det inte ultimat för honom, så det bästa var att jag tog hem honom direkt. Därför blev det lite hastigt och han kom till mig 11 dagar efter provridningen, men allt gick bra längs vägen och jag känner mig väldigt trygg med allt. Idag står han i Kerstins stall på Kungsgården där jag ridit senaste åren. Jag fick några fler svar på köpesannonsen jag hade ut rätt tidigt, men Filofax var första svaret och han var även den mest intressanta. Han är den första och enda häst jag kollat på och jag är också den enda förutom travskolan som kontaktats angående Filofax. Han låg aldrig ute på annons.

Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att förklara varför jag tog honom. Skriver jag negativt låter det fel men jag vill heller inte försköna något, för det är ingen lätt häst som bara kommer vara en dans på rosor och det var inte kärlek vid första ögonkastet. Jag tyckte genast om hans utseende. Jag trodde först att han skulle vara lite grövre, som Valle typ. Han är dock ganska ”kallblodssmäcker” eller vad man ska säga, som typ alla kallblodstravare jag vart medryttare är. Dock är han bara.. större. I mankhöjd, har inte mätt själv men fått höra att han är drygt 1,60 så det är typ samma men en är högre upp. Och så har han lite större huvud också. Sen är han väldigt energisk och stark. Jag fick hålla honom lite hårdare än jag är glad i när jag provred, det var egentligen det enda som jag kände var negativt. När jag provred hade han dock vart avställd från travet en månad (= ingenting), och reds bara ca 1 gång/vecka. Och troligtvis hade han lamellrandsrötan redan då. Så snabbt försvinner inte travet ur kroppen på honom efter 7 års elittävlan, och i synnerhet inte när han inte fått supermycket motion.  Det som gjorde att det kändes rätt att ta honom var dels att han på pappret var exakt den typ av häst jag ville ha, dels att jag tycker det är coolt med ridtravare som faktiskt vunnit en del på travet, men den avgörande delen var ändå att jag kände att han hade en potential till något mer.

 En av anledningarna till att Filofax blir stressad på travet är att han vart med om en otrevlig skenolycka i samband ett löp 2015. Efter det litar han inte på alla och hans fd ägare beskriver honom som en enmanshäst som kräver rätt person i hantering. Jag tycker väldigt mycket om sådana hästar, och oftast tycker även sådana hästar om mig. (Honey, Lucas, Ragge) När en vinner hjärtat på en sån häst så går den genom eld och vatten för en. Jag märkte det i hanteringen hos honom när jag provred. Det var egentligen inga konstigheter, han var trevlig och enkel, testade lite och så men jag kände att han var.. ytlig artig eller vad jag ska säga. Han hälsade på mig och nosade på mig med spetsade öron och pigg blick, men han öppnade inte upp sig direkt. Det där är så svårt att beskriva i ord. Men vi hade några trevliga stunder och nu känner jag att han öppnat sig mer för mig, och när han gör det helt tror jag vi kommer vi ha en fantastisk relation.

Filofax är mycket riden i skritt & trav men kan inte galopp och är inte utbildad, så jag fick en del gratis då han inte var enbart travmusklad, samtidigt som det fanns mycket att utveckla, bromsa i backar jobbade vi mycket på våra fördta månader. Filo är en riktig känslohäst och har humör som ett sto :) Det är mycket dagshumör, men ofta går det att vända en dålig dag till en bra med mycket gos och mys, han är en riktig myskille. Han är enkel i all hantering & står som ett ljus i transporten. Han har vissa saker han aldrig fått uppfostran i, t ex att ha lite bråttom när en leder honom och så är han väldigt matfokuserad och blir väldigt överallt när det vankas mat eller annat så det har vi jobbat mycket på och jobbar fortfarande, med goda resultat. Filo är extremt envis och smart, han fattar ofta direkt men sen är det om han känner för att göra nåt eller inte. Han ska inte gilla sprutor, men hittils har det gått rätt bra med snabba (sedering vid tandläkare + vaccination). Han är väldigt trafiksäker och han har i mina lekmansögon en trevlig exteriör & ingen speciell skadehistorik för att vara travare; han har blivit struken från tävling för sårskador, feber & halsinfektion, inte supermärkliga saker och i de flesta fall har han startat kort efteråt. Han har även vart senskadad (alt gaffelband, minns inte exakt) i båda bak men båda har läkt och han har tävlat efter och blev besiktad UA. Jag känner inga speciella förhårdnader i benen som t ex Spursen har så jag tror inte det är nåt som kommer komma åter eftersom jag aldrig riktigt kommer komma upp i de tempona som han vart i som ridhäst.

Jag är väldigt tacksam att ha fått förtroendet att ta över en häst som Filofax, hästar med hans karriär ser en sällan som ridtravare och de hamnar heller inte vart som helst. Han är efter Åkre Lurifax och är både hans pappas & mammas bästa avkomma resultatmässigt. Hans farfar är Järvsöfax och hans morfar är Elding, så han har dessutom väldigt fin stam efter två väldigt fina hingstar som båda lämnar avkommor med trevligt lynne. På långt avstånd är han dessutom släkt med alla mina tidigare medryttarhästar som vart kallblodstravare; Ragge, Mårten & Rauen genom stoet Slogum Tora, och Broke (som också var norrman) genom hingsten Steggbest.

Februari - Juli 2017 jobbade vi bara med att han skulle slappna av, allt skulle gå bråttom och han skulle dra mot, lyssnade inte och var allmänt uppjagad typ hela tiden. Med tiden blev det bättre och Juli - Augusti var han jättefin och vi började nosa på att trava. Dock hade vi sen en tuff höst men förändringar i flocken, nytt silage som han regaerade starkt på länge (blev lös i magen), pälssättning och rida i mörker, då kom mycket stress tillbaka även dagtid, även om det var mindre än förr. Men det gjorde att vi fick backa en liten bit och pausa traven. 

 
 
Linda

Han är superfin i kroppen. Fin överlag.

Btw, har du provat quick fix för magen? Annars är det superbra. Finns på en del apotek men kanske lättast att beställa.

Svar: Nej, vad är det? Testar nåt som heter PH-balans just nu som Kerstin hade hemma. Det har inte gett utslag än men bara gett 2 ggr och inte varje dag

Linda

Quick fix är probiotika i tub, pasta. Man brukar ge en kur och sen är dom bra i magen. Jag har använt det väldigt mycket.

Svar: Ska kolla upp, tack! :)