Fredag..

Gjorde ett försök till intervaller igår men Honey var på tok för på tårna för att koncentrera sig. Hon var extremt tittig och lite allmänt jobbig faktiskt, hon har överskottsenergi och vill bara springa. Det är bara rida igenom, förr eller senare kommer det släppa. Istället travade jag så mycket det gick, i sansat tempo. Hon blev bitvis lite tung i handen, men inte hela tiden ändå. Gick väldigt bra över bron, några snöhögar var läskiga och hon blev rädd för hästarna på lösdriften (...) men allt gick bra till slut ändå. Vi får väl se hur det går på lektionen idag, hon har tyckt att det vart rätt jobbigt hittils så förhoppningsvis får hon använda energin till att jobba. Den där sovmorgonen blev det inget med, vaknade av mig själv halv åtta och jag skulle ju tvätta hennes vintertäcke idag så jag ska snart åka ut. Har egentligen inte alls lust men nu får det bli så, annars är det nästa helg och jag måste få det gjort. Vill ju att det ska hinna torka idag så hon kan ha det imorgon och då måste jag åka ut nu och tvätta det. Jaja! Ska strax gå ner till Hemköp och köpa lite frukost.
 
Fröken Hejsan Svejsan
 
 
Den här jävla mongoförkylningen eller vad det är alltså! Först tokfeber två dar, sen hosta så jag fick blåmärken av revbenen, ingen aptit, sen när den kom tillbaka har jag ändå vart skakis ett tag, sen har jag haft ont i nacken utan dess like, jag fick typ urinvägsinfektion en dag, igår fick jag mens fastän den förra tog slut för bara två veckor sen?! Alltså jag orkar inte. Vart helt off hela veckan, tokseg och inte på humör för nåt. Ville inte ens rida igår men gjorde det ändå. Hoppas det går bra idag på ridlektionen iallafall. 

Torsdag

Igår red vi till Göranstorp. Glömde pannlampan men vi såg hyfsat ändå. Det var snö & småis på vissa ställen men vi hade bra fäste och det lyste upp lite. Körde 50/50 skritt/trav dit, hon var lite flåsig första traven en sen gick det bra. Hemåt tog vi en liten galopp på barmark och sen trav men hon ville bara springa och blev för brallig så det blev rask skritt hem istället. Hon var lite svettig efter, bra! Nu ska hon få jobba av sig magen.

 

Sadeln åkte fram lite, men jag hade spänt sadelgjorden för löst. Det var första gången med nya sadelgjorden och det tar alltid ett tag för mig att ”rida in” en ny sadelgjord (antingen om gjorden är ny eller om jag t ex ridit en ny häst). Den här har resår på båda sidor (vilket förra inte hade) så det ska mycket till att kunna dra den för hårt, men jag är ändå lite feg. Dock snurrade sadeln i galoppen (eller brallningen..) så jag måste dra den lite hårdare, hade dragit tre hål på vardera sida igår. Ska se om det räcker att dra fyra på ena sidan idag, tror det borde göra det. Det är bara prova sig fram. Annars verkar sadelgjorden ändå göra som den ska och hålla bak den för ända framme var den inte ändå! Jag känner mig positiv. Dessutom är hon som sagt tjock just nu vilket såklart gör det svårare, när hon får en mer rimlig buk kommer den inte naturligt leta sig framåt heller. Det ska nog bli bra till slut! 

 

Idag tänkte jag intervalla, det brukar hon tycka är kul. Först tänkte jag ta 8-stegintervaller och sen 5 minuters-intervaller. Vet inte riktigt var, kanske mot Rosendal men vi får se. Det är min kväll ikväll så jag gissar att ingen annan kommer vara ute och då har jag inte bråttom heller. Imorgon är det CR-lektion klockan 15 så jag ska ta en välbehövlig sovmorgon först. Om jag inte vaknar för sent ska jag nog gå på Skopan också och se om man hittar nåt kul. Är inte riktigt ute efter nåt förutom en ram i en specifik storlek, men man vet ju aldrig.Tio i sju igår morse. Ljuset!

Lååång lista från Ponnysanning


 

 

 

Vad heter hästen? 

Honey Bird Twitter

 

Tycker du att den ska heta något annat? 

Nej, jag tycker väldigt mycket om hennes namn. Alla hennes syskon på mödernet (Little Bird) har liknande namn. Förutom Honey är min favorit storasyster Lovebird Twitter.

 

Vad kallar du hästen?

Honey, gumman, skrutt, skruttan, bruttan, baby, darling, tjejen, filifjonkan, snorkfröken, fnorkfröken..

 

Hur gammal är den?

Hon fyller 14.

 

Vilket år/månad/dag föddes den?

22 april 2001.

 

Vilken färg har den?

Brun med svart man & svans

 

Har den några tecken?

Skjuten stjärn, nosstrimma med snopp. På höger bak har hon enligt travsport.se en vit fläck i kronranden och vit ytterballe. På vänster bak har hon vit kota med svarta fläckar i kronranden.

 

Hur hög i mankhöjden?

Ca 153 står det i mitt fodervärdsavtal.

 

Är det ett sto/valack/hingst?

Sto

 

Har du tävlat den i hoppning?

Nej (hade tänkt på Riks förra året men det blev inte av)

 

Har du tävlat den i dressyr?

Nej (hade tänkt på Riks förra året men det blev inte av)

 

Är den tävlad fälttävlan?

Nej

 

Är den tävlad i trav?

Ja, 7 ggr.

 

Är den tävlad i galopp?

Nej

 

Är den tävlad i något annat?

Hon är tränad för distans men jag är osäker på om de tävlade nån gång.

 

Har den tävlat in några pengar? Hur mycket?

5000 kronor på travet, hennes enda prispengar.

 

Har hästen championatspoäng?

Nej


Hur högt har du hoppat med den?

Kanske 50-70cm? Det var nog typ i början nånstans, sen har vi bara skuttat över 20cm typ. Vill mer dock, kanske till våren?

 

Är hästen bra på dressyr?

Hon har absolut potential!

 

Hur är den i skritten?

Hur är den i traven?

Jag tycker hon har bra skritt och trav.

 

Hur är den i galoppen?

Vänster är jättefin, höger not so much. Det ska vi jobba på..

 

Kan den skänkelvikningar?

Ja, men vi har inte jobbat så mycket på dom.

 

Kan den öppna/sluta?

Ja

 

Kan den galoppombyten?

Nej

 

Är hästen pigg?

Ja

 

Är hästen trög?

Det händer men det är inte vanligt.

 

Är hästen stark?

Nej. Hon kan bli lite tung i handen när hon inte är i form.

 

Är hästen het?

Nej, bara pigg. 

 

Bockar den? 

Nej.

 

Stegrar den?

Nej.

 

Sparkar den bakut?

Ofta. När hon är glad, när hon är sur, i hagen och mot andra hästar om man rider ibland. Det är hennes utloppsgrej oavsett känsla, hon är lätt i baken.

 

Skenar den ofta med dig/andra?

Hon har aldrig skenat med mig och mig veterligen inte med nån annan heller.


Är den tittig?

Ja, lite. Jag tycker det blivit lite bättre men hon hoppar till då & då när hon ser nåt hon anser är konstigt.

 

Har du badat tillsammans med den?

Ja, flera gånger. För några somrar sen gick hon knappt ner med en hov i vattnet, nu älskar hon att bada.

 

Har ni galopperat på en äng tillsammans?

Ja, det älskar hon.

 

Har den bra hoppteknik?

Ingen aning.

 

Hur högt brukar du hoppa med den? 

Har nog hoppat henne max 5 ggr och då bara ett eller två hopp per gång. Skulle vilja börja hoppa mer dock. Men vi börjar lågt.. :)

 

Hur är den när den rids ut? Tycker den att det är kul? 

Oftast pigg & glad. Hon gillar att rida ut och det är oftast inte så stor skillnad på var man rider. Hon gillar dock inte att gå i lera eller vatten.

 

Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut?

Lite trögare men bara man kan motivera henne brukar det gå bra!

 

Står hästen i box?

Ja, förutom Jun-Aug då de går på bete dygne runt.

 

Går hästen på lösdrift?

Nej

 

Hur mycket och vad äter hästen?

0,5 kg Primero Total

0,5 kg Lusern (strå)

1 dl mineraler

1 msk munkpeppar (mer vid brunst)

+ hösilage

Delat på morgon & kväll


Går den i hagen varje dag?

Ja

 

I en stor eller liten hage?

Stor & kuperad. Finns större men den är stor, vågar inte gissa exakt hur för jag är så dålig på sånt där.

 

Hur länge går den ute per dag? 

De ska gå ut kl 8 varje dag och sen kommer hon in nånstans 19-20 (dock oftast för ridning då så hon gå väl vanligtvis in i boxen vid 20 på en vanlig riddag).

 

Gillar den att vara ute i hagen?

Ja

 

Har den vindskydd i hagen?

Träd & buskar, de har ett litet område som har träd runt om men de är inte jätteofta där. De har en lada mitt i hagen men jag vet inte hur mycket vindskydd det är. 

 

Hur ofta rids hästen?

Nu när vi kan köra igång helt är mitt mål att hon ska gå 7 dagar i veckan, en dag kommer vara vikt åt en lugnare dag då hon kan få vila eller att jag bara skrittar. Men sen händer ju alltid saker.

 

Är det en svår eller lättriden häst?

Lättriden. Alla kan rida henne, hon är väldigt snäll med nybörjare och brukar gå försiktigt med barn. Hon är väldigt tydlig i sin kommunikation om hon är nöjd eller inte.

 

Vem äger hästen?

Johanna.

 

Är hästen snäll i stallet?

Ja, väldigt. Hon kan vara surig när man borstar under mage & ljuver, samt när man spänner sadelgjorden men annars är hon väldigt snäll. 

 

Kan hästen stå lös i stallet?

Ja, hon är oftast lös. Sitter hon fast är det ifall hon är på surigt humör, då brukar hon vara lite mindre lydig. 

 

Måste hästen vara uppbunden?

Väldigt sällan.

 

Är hästen lättlastad?

Ja

 

Är den snäll att klippa?

Ingen aning. Kan tänka mig att hon skulle vara lite misstänksam för hon gillar inte ljudet av sprayflaskor, så jag kan tänka mig att det skulle vara samma med klippning. 

 

Vad har den för sadel/sadlar?

En gammal Stübben allround med träbom. Förr hade vi en Westernsadel men den passade inte så den är såld. Och Ride On-barbackapadden från Barefoot.

 

Vad har den för benskydd/benlindor just nu?

Ett par Whitakerdamasker som egentligen är liiite för stora, men de funkar om man sätter på dom på rätt sätt. Röda & blå strykkappor, just nu har vi de blå eftersom ländtäcket är blått så det ska matcha. I julas när jag hade julländtäcket använde jag de röda. Vi har även blå och svarta kotskydd och jag har köpt en del benlindor. Egentligen behöver hon inga skydd alls, benlindorna är mest för fint/matchande och benskydden främst för när man rider off road, för extra säkerhet. JW-damaskerna köpte jag som skydd för bensåret när vi började rida efter det.

 

Vad har den för bett just nu?

Inga, hon rids enbart på hackamore, sidepull & repgrimma just nu. Kanske börjar pröva med bett igen men jag orkar inte riktigt just nu.

 

Vad har den för täcken just nu?

Rambo Vari-Layer 80-250 gram ute, fleecetäcke inne.

 

Tror du att hästen gillar dig?

Det går i perioder haha. Men jo det tror jag hon gör, oftast. ;)

 

Gillar du hästen?

Älskar henne.

 

Nämn en sak som är – med hästen:

Väldigt känslig för yttre påverkan av kyla, väderomslag, lera etc, som kan leda till att hon får låsningar i rumpan, ont i ryggen & mugg

 

Nämn en sak som är + med hästen:

Hon har en otrolig personlighet (som alla tyvärr inte får se).

 

Har ni många minnen tillsammans?

Ja, många.

 

Har du någon gång sagt jag älskar dig till hästen?

Nästan varje dag.