Vår första galopp

Idag var det provridning hemma av nya sadeln - ska skriva om utprovningen sen. Tog Borgby/Spiltanrundan för att få en längre tur. Jag är fortsatt förtjust och den känns riktigt skön och även om jag älskat Wintecen så alltså wow, denna ger mig verkligen stöd för allt. Vi travade på hela slingan + mellan skogen & Borgby. Efter vägen blev det en skutt och sen travade han på och jag kände hur han riktigt laddade upp för backen. Han hade en tuff dag igår mentalt så jag tänkte att han kunde få travaretrava upp för stora branta backen om han ville. Både han och jag blev nog lika förvånade när han tog galopp. GALOPP. 
 
Det gick så snabbt, jag hann bara snabbt klappa & ropa "braaa!" och tänka "wow, är det här hans galopp" och sen var vi uppe. Jag började gråta av lycka direkt och Filo var superförvirrad och upptaggad så jag fick lugna mig för att lugna honom och sjöng hela I saw the light för att chilla honom. Sen fick vi båda fokusera i backen ner och skrittade upp för lilla branta backen tillbaka till travbanorna och sen tillät jag tårarna rinna lite till. 
 
Jag har ingen förväntan om att fortsätta just nu eller att vi ska börja jobba med galoppen (i synnerhet inte eftersom sen verkade trigga honom - kommer säkert kräva jobb precis som traven gjorde), han är inte alls musklad för det än tror jag, men jag är helt överlycklig. Nu galopperade vi ju upp för en brant uppförsbacke så givetvis var det extra kraftfullt men alltså JÄVlarrr. I min lilla låda. Den dagen vi kommer KUNNA. Åh. <3 Min bästa bästa vän. Vi travade lite till rundbanan ut, han var liiite taggad ner på banan men gick fint utan stress och chillade direkt efter så det kändes superbra!
 
Helt plöstligt kändes lastningsproblematik & ridhusrädsla långt borta. Wow.
Vår första galopp. Efter inte ens två år. 
 
 
(null)

(null)

Förstår inte planering + sluta tävla ett tag?

Efter en veckas besvikelse efter DM bestämde jag mig för att lägga upp ett schema för förra veckan. Det såg ut såhär:

 

Måndag: Sussieläxa & Trabträning

Tisdag: Travdag/kondis

Onsdag: Lastträning & Tömkörning

Torsdag: Ridbanan (kravlöst ut om den är använd)

Fredag: Travdag (ridbanan om det inte blev igår)

Lördag: Norrortsledenrundan

Söndag: Lastträning, vila

 

Såhär blev det:

 

Måndag: Kunde inte vara i hagen där jag tränar Sussieläxan, red på ridbanan

Tisdag: Det var lite bilar på gården så lasttränade & tömkörde denna dag istället

Onsdag: Sussieläxa/Trab

Torsdag: Blåste för mycket + att han var så sur igår så fick vila

Fredag: Kravlöst ut

Lördag: Vila pga ännu värre blåst

Söndag: Travdag kondis via Norrortsledenrundan.

 

Jag vet – det ser ut som att jag prickade in allt men sanningen är att det mest var slump. Jag gav upp schemat efter onsdag för då hade han vart tjurig i tre dar, jag hade redan flyttat runt en massa och började direkt känna press att hinna schemat. Sen kom blåst/stormvilan in med och ja nä. Som ni ser ingen vidare mycket lastträning heller. Ville inte göra det när det blåste, på fredagen var jag så trött att jag kom på det efter och igår var vi alla i stallet så det var rörigt och tog evigheter bara att komma ut så jag glömde då med. Jag pallar bara inte scheman men framför allt fattar jag inte hur de som har planering lyckas? De kanske har bättre förutsättningar för att göra det de vill (ridbanor, material, ridhus osv) och mindre humöriga hästar. Jag vet att jag försökte med Honey ibland med men jag lyckas inte. Det kanske är jag men många gånger måste jag ändra pga hästen för de gånger jag kör ändå (som med Sussieläxan i onsdags) blir det bara pannkaka! Plus att jag själv inte gillar att tvinga, såna pass känns alltid dåliga. Så från torsdag släppte jag allt och tog det bara som det kom och då har han dessutom vart på bättre humör. Jag brukar tänka att mitt gå in i väggen-gejs inte påverkat stallet men det blir nästan värre, stallet är ju den enda sanna avkopplingen så jag får nästan panik när det ska vara press där.

 

Så vi skiter i scheman. Det funkar oftast bättre att jag bara "vet" att saker behöver göras (som lastträning, Sussieläxan 1 gång/v osv) än at ha det nerplitat. Därför inga speciella planer denna vecka förutom just det; lastträna när jag kan (beror på hur många bilar som är på gården) & göra Sussieläxan nån dag när det är 1. Ledigt i den hagen och 2. Han är på bra humör. Jag känner mig lite kluven till dressyren, jag vill ju träna då jag tycker det är kul men jag är också för dålig och behöver hjälp, hjälp jag inte har. Och hade jag, hade jag fått välja mellan den och Sussieträningen och just nu känns den viktigare än att kunna gå rättställd runt en ridbana. Jag tänker också att om jag fokuserar på att bygga upp honom med Sussieträningar och de gånger jag rider på bana så fokuserar jag på enklare saker som vi klarar av men som ändå är utmanande (volter, serpentiner osv) än att fastna i det där jag brister. Och förhoppningsvis ger det en bättre grund tills/om jag nån gång kan hitta nån att få ordning på oss båda.

 

Jag funderar också mycket på om vi ska fortsätta tävla eller inte, i synnerhet i dressyren. I Traben känner jag trots DM:ets resultat att vi rör oss framåt för varje gång så där är jag rätt säker på att fortsätta, men dressyren är jag inte lika säker på. Egentligen finns väldigt få anledningar att åka när vi, och jag menar VI, inte kan. Enda anledningen är just att öva på att vara inne på banan. Men när vi inte kan göra det bra där inne vet jag inte om det hjälper eller stjälper när han inte är säker på sin uppgift. Just nu lutar jag åt att bara tävla trab och inget annat, just nu. Nu ska vi inte ha fler tävlingar av endera i år i alla fall så det är inget som direkt påverkar nu utan jag har nog denna inställning och så får jag se hur jag känner nästa gång det är dags för dressyr igen.


(null)

Puss av glad kille igår

Humörhästen vs Sussieläxa

Ibland har jag lite svårt att förmedla exakt hur mycket humör som finns i Filo. Han är så extremt tydlig, igår var han inte alls på humör för att träna Sussieläxan och det var så tydligt att jag bröt ihop och började skratta åt honom. Han är ibland på tok för smart och med flit – och det är helt uppenbart med flit – börjar sparka bort bommarna.

 

Normalt sett är höger vårt svåra varv men igår var han som smör i höger varv och superstapplig i vänster. Han ville ABSOLUT inte gå över några bommar, i synnerhet inte i vänster varv. Till slut vägrade han bara och stannade innan bommarna och började vifta med bakbenen och/eller rygga när jag manade på honom. 

 

Han var inte på direkt humör från början, men det kändes som att det var mer än bara uttråkan så jag vet inte riktigt vad problemet är. Men jag vet ju att han fick en touch över revbenen på vänster sida vid ihopsläppet. Jag har klämt och känt men han har inte regerat, men det kan ju hända att om han har nåt blåmärke eller så under revben så känns det mer när vi gör de små volter som är vår övning. Tycker iofs det skulle kännas mer när han sträcker ut den sidan snanare än börjer den men svårt att säga, det beror väl på var det är. Han kändes verkligen superstel åt vänster. Jag red i dressyrsadeln, jag är ju lite nojig nu när jag vet att den inte ligger ultimat men jag har ju ridit bra pass i den innan så tror ändå inte att det var den igår.

 

I alla fall så stod han superfint vid pallen (upp & ner), och även när jag hoppade upp från upp-och-nervänd balja, så det känns bra! Han ryggade också superfint, rätt rakt och inte alls speciellt tjurigt alls. Det känns lite tungt med bommarna just nu om jag ska vara ärlig, men jag är inte lika säker på övningen och mina hjälper. Om jag tänker på hur DJUPT KRÄNKT han var av ryggandet i början och nu är så fin, så känns det lite bättre. Det är lite knepigt att hjälpa honom hitta motivationen, det är samma när vi första gången började nosa på lite dressyr, han kunde bli så upprörd att han stegrade bara jag lade på skänkeln. Ibland bara GICK det inte, och idag är han så mycket bättre. Men han är ju lite lat också, när det blir jobbigt vill han inte riktigt vara med och försöker fuska hela tiden. Samtidigt måste vi jobba på det jobbiga för att det ska bli lätt (som med ryggningen). Bara kämpa på alltså :) 


(null)