Humörhästen vs Sussieläxa

Ibland har jag lite svårt att förmedla exakt hur mycket humör som finns i Filo. Han är så extremt tydlig, igår var han inte alls på humör för att träna Sussieläxan och det var så tydligt att jag bröt ihop och började skratta åt honom. Han är ibland på tok för smart och med flit – och det är helt uppenbart med flit – börjar sparka bort bommarna.

 

Normalt sett är höger vårt svåra varv men igår var han som smör i höger varv och superstapplig i vänster. Han ville ABSOLUT inte gå över några bommar, i synnerhet inte i vänster varv. Till slut vägrade han bara och stannade innan bommarna och började vifta med bakbenen och/eller rygga när jag manade på honom. 

 

Han var inte på direkt humör från början, men det kändes som att det var mer än bara uttråkan så jag vet inte riktigt vad problemet är. Men jag vet ju att han fick en touch över revbenen på vänster sida vid ihopsläppet. Jag har klämt och känt men han har inte regerat, men det kan ju hända att om han har nåt blåmärke eller så under revben så känns det mer när vi gör de små volter som är vår övning. Tycker iofs det skulle kännas mer när han sträcker ut den sidan snanare än börjer den men svårt att säga, det beror väl på var det är. Han kändes verkligen superstel åt vänster. Jag red i dressyrsadeln, jag är ju lite nojig nu när jag vet att den inte ligger ultimat men jag har ju ridit bra pass i den innan så tror ändå inte att det var den igår.

 

I alla fall så stod han superfint vid pallen (upp & ner), och även när jag hoppade upp från upp-och-nervänd balja, så det känns bra! Han ryggade också superfint, rätt rakt och inte alls speciellt tjurigt alls. Det känns lite tungt med bommarna just nu om jag ska vara ärlig, men jag är inte lika säker på övningen och mina hjälper. Om jag tänker på hur DJUPT KRÄNKT han var av ryggandet i början och nu är så fin, så känns det lite bättre. Det är lite knepigt att hjälpa honom hitta motivationen, det är samma när vi första gången började nosa på lite dressyr, han kunde bli så upprörd att han stegrade bara jag lade på skänkeln. Ibland bara GICK det inte, och idag är han så mycket bättre. Men han är ju lite lat också, när det blir jobbigt vill han inte riktigt vara med och försöker fuska hela tiden. Samtidigt måste vi jobba på det jobbiga för att det ska bli lätt (som med ryggningen). Bara kämpa på alltså :) 


(null)Lastträning

Med bortsett från några få gånger har ju Filo oftast lastat rätt lätt, men det är väldigt humörstyrt från hans sida, och därför svårt att öva på - är han på bra humör och lastar jag själv utan hjälp på en halv minut och senaste gångerna har jag behövt hjälp och lina. Det började efter senaste träningen i Lennartsnäs och jag vet faktiskt inte vad problemet var där, om det var att han var trött eller vad det var. Han såg sig om rätt mycket och kändes.. inte ängslig men inte helt bekväm. Sen när vi skulle på DM:et två veckor senare vägrade han bara, efter en kvart/20 minuter med linor gick det. Hem gick han på direkt, men då var han supertrött efter en lång dag.

 

Jag har egentligen inte upplevt honom långsint med sånt (alltså att negativ upplevelse ska påverka lastningen), har haft bra lastningar efter dåliga osv förr, men det har vart två jobbigare turer iväg nu, så jag är väl inte jätteförvånad över att han inte ville gå på igår när jag övade. Han stannade en god bit ifrån släpet, men kunde rätt lätt övertalas med Primerosmulor så han i alla fall stod hela han på rampen. Han backade ut själv en gång och jag fick upp honom igen och sen när han började backa själv en andra gång backade jag honom också och så gick vi till stallet. Det kändes ändå OK, men jag ska lastträna rätt mycket nu tänker jag, så mycket det bara går. Det styrs lite av hur många bilar det är i stallet eftersom jag måste vända släpet så jag vet inte om jag får till varje dag, men det måste absolut bli mer än en gång i veckan känner jag.

 

Nu ska vi inte till Mustang förrän nästa helg så det finns ändå nästan 2 veckor att träna på. Det kommer han väl inte tycka är superkul, men förhoppningsvis blir det lite roligare att åka till Runsa dagen efter. Sen är det inga planer i höst på åka iväg förutom Sussieträningarna en gång i månaden så sen är det bara bibehålla, det gick så bra innan så jag har vart slarvig med träningen men det känns som att jag måste fortsätta, i synnerhet eftersom han nu blivit lite tjurig. Jag har ju haft som plan att jag ska träna för att kunna skicka in honom, men inte riktigt orkat ta tag i det. Men det känns som att jag måste skärpa mig på den fronten. Vet bara inte riktigt var jag ska börja, jag vill ju inte jobba med spö och de flesta tips eller tränare att tillgå använder sånt. Ska prata med J för jag vet att hon haft problem och nu kan skicka in Sockan. Vi har även pratat om att löshoppa hos henne så kanske jag kan slå två flugor i en smäll.


(null)


Ihopsläpp med ny häst

I söndags släppte vi in en ny häst i hagen, ett medel/lågrangat sto men med MYCKET integritet. Efter att han spöade upp Shire-Brutus vid ihopsläppet när Filo kom har vi ju vart noga med att förklara för alla som ev vill in att Filo kan vara tuff. Jag har ju alltid misstänkt att Filo inte ger sig på lågrangade utan bara är tuff mot högrangade eftersom han betett sig så – han RÖRDE inte Kerstins hästar vid det insläppet utan sprang bara fram till dom sa tjena typ. Sen när Brutus kom gav han sig direkt på honom, men har inte haft nåt hävdelsebehov sen, det är när Brutus vart borta perioder och kommit tillbaka som han visar lite extra men han attackerar inte oprovocerat och han gör sällan mycket. Så jag var inte jätteorolig nu men man vet ju aldrig.

 

Nya tjejen Foxy kom direkt mot dom och de for runt och nosade, sen kände hon sig lite upprörd och tjöt och snurrade runt och kickade Filo lätt, först i rumpan och sen över revbenen men jag tror inte det var så hårt för han reagerade iallafall inte där igår. Filo var inte alls beredd men svängde bara runt och tjöt – det var inte alls som med Brutus där han gjorde 180 och bara kickade loss. Sen for de efter varann men då var Filo typ klar och var inte jätteintresserad längre. Stjärnan och Foxy gick en sväng men Filo höll sig på avstånd. Hon kom fram då och då och nosade på Filo, och tjöt sen till men han var väldigt lugnt och tålmodig och lyfte bara huvudet även om hon viftade med benen. Ju mer tiden gick, ju mer brydde han sig mindre, framförallt sa han mest ifrån med tjut snarare än hovar, nån gång var de rumpa mot rumpa men då var hon först och han försvarade sig bara. Och det var snabbt över, så jag hoppas att det lugnar sig snabbt. Han fick ha benskydd tills det var lugnt men sen tog jag av dom, han kan ju inte gå med dom hela tiden. Det kan ju ta ett par dar men bör inte vara nån jättegrej. Filo hade ett "sår" på bakbenet idag men det var inte ens ett sår utan ser bara ut som att han fick hud avdragen, han var inte det minsta svullen och gick rent.

 

 

 

Men det känns otroligt skönt att få bekräftat som jag trott; att han trots att han är så högrangad ändå är så klok och lugn och inte söker bråket. Det blir väl en annan sak om det kommer en dag kommer när vi testar med annan högrangad, men jag känner mig mycket lugnare med ihopsläpp efter idag. Nu hoppas jag bara att nytt sto inte triggar nån klättring, ingen har ju sett nåt i vår i alla fall men sånt kan ju hända, även Stjärnan började tokbrunsta fastän det var ett sto in, haha. Så bara hålla tumme.
 
Igår när jag kom var de iallafall alla ihop och båda tjejerna blev olyckliga när jag tog ut Filo, de ropade lite hit & dit först men slutade snabbt, sen ropade dom igen när vi red ut men sen inget mer. Det ger sig. Sen blev de jätteglada när vi kom tillbaka och det var samma när M hade tagit ut & släppt tillbaka Foxy tidigare på dagen. Hon ska vara en häst som inte kommer nära och inte vill gosa, men har redan gullat med K och när jag kom idag kom hon fram och strök sig mot min hand nästan som en katt. Hon behöver nog bara vara på rätt ställe. Verkar vara en väldigt gullig tjej, får lite Honeykänsla över henne.
 
Från bara mig, T & K är det en viss omställning att ha P & Z med barn, E & M i stallet, det som rullat naturligt innan är nu lite mer oklart med fler människor och vi är ju inte det mest konventionella stallet att börja med. Men det känns ändå bra att ha fler personer i stallet som är där varje dag. Alla är lugna och ordningssamma och trevliga. Det känns verkligen bra! Håller tummarna att det fortsätter bra i höst med. Det blir lättare rörigt men hittils har alla frågetecken löst sig snabbt så det är skönt.