Rötan borta (?) + ögonen mot bajset

Vet ni att när jag luktade på hoven med strålröta igår så kände jag ingenting! Och jag stod då med näsan ner i strålen, haha (bildbevis i FB-gruppen)! Så jag gjorde inget alls med hoven mer än kratsa och spraya ÄCV. Vet inte om det är helt pointless men har tagit för vana att börja göra det i alla hovar. Det skadar inte, ska vara bra och är så himla billigt så why not! Ska skriva ett inlägg om hur jag gjort sen tänkte jag. Så bara hålla tummarna att det håller nu men det är rätt torrt i hagen och rötan hade han ju med från Kalmar från början så jag hoppas att det är helt slut nu och att jag inte ska få nåt mer!


Istället hade han ont i ryggen igår, något han aldrig haft hos mig. Det var bara på vänster sida som han ömmade lite, och jag hittade en stor pinne som kilat in i hoven på höger fram och som jag tror skavt lite, det var lite sådär vitt där den legat mot. Jag kollade honom bara i hagen i söndags och lyfte inte hovarna (slarvigt) så jag vet inte hur länge sen vart där men han reagerade inget då. Jag klämmer och känner alltid på knutorna varje dag för att känna att de fortsätter minska, och igår reagerade han även lite på det och klev iväg från mig på den sidan. Jag tänker/hoppas att han kanske snedbelastat lite på vänster sida om han känt av den i höger fram. Det var svinkallt natten till måndag men han har aldrig visat tecken på att vara känslig för kyla eller väderomslag innan så jag tror inte att det är det. Får se hur det är idag, har vart lite varmare natt också. 

Skulle ju vara galet skönt om rötan är helt borta! Därför fokuserat om till bajset så jag har nåt nytt att klura på. ;) Jag är inte lika bekymrad i det som nåt annat, men det är klurigt alltså. Jag testade en "kur" med bakjäst varje dag en vecka. Det såg bra ut i början och antydde bollar, men senaste dagarna har han vart väldigt lös = intorkat bajs bak. Det är ju lite märkligt då det är vetenskapligt bevisat att jäst ska hjälpa men när jag googlar hittar jag flera det inte funkat för, några där det likt mig blivit sämre av. Så han är väl det vetenskapliga undantaget som bekräftar regeln antar jag.. Det är ju så svårt att klarställa orsaken när jag typ redan gör ALLA tips för förbättring för mage (mkt grovfoder, lite kraft, mkt rörelse), han har fin päls, pigga ögon, håller vikten (varken över eller underviktig). Humöret är generellt sett gott, sen är han ju en humörhäst så inte 100% men han är ju ingen robot. Det är iallafall inte så att jag tror det är pga magen. 

Det sägs ju att magsår är så vanligt men inget symptom passar in. Ska man kolla det måste man ju göra gastroskopi på klinik. Eftersom han är så nöjd i övrigt och generellt sett bara har ljust och inte kluttigt bajs (se bild) känns det inte som prio 1. 

Visst är spänna sadelgjord inte hans favoritgrej, men det har blivit mycket bättre efter han kom till mig så jag TROR inte det är relaterat där heller. Jag tänker där att han har stått i stor travverksamhet, där det inte finns tid att gulla med ett hål i taget som jag gör = dra snabbt, och därför är en grej för honom. Men han har ju liksom inte sadeltvång utan kam sura lite bara.

Jag har messat hans fd skötare som jag förpestar med frågor då & då och hoppas att hon kan säga hur hans bajs sett ut normalt sett (: Om han "alltid" har haft denna typ av bajs är det ju hans "normala". Sen jag tänker också att han kanske utvecklat nåt kroniskt magsår efter olyckan. Men som sagt, svårt att säga då jag bara och enbart har bajset som tydlig symptom.

Jag ska låta jästen säkert "gå ur honom" dvs tills jag ser att han inte är kladdig bak på en vecka eller två, sen har jag tänkt testa med örter, proviva, fil & vetekli, i ungefär den ordningen och ungefär som nu att testa, ha paus och testa nästa. Alla dessa känns rätt milda och inget som borde påverka bajset, så jag tänker att det inte borde ge mer utslag än att det bara inte händer nåt. Om det blir som med jästen får jag nog ta längre pauser mellan så det som gör saken värre får försvinna säkert. 

Har även ett par saker till på listan (EM-Vital, Pro Equo) men de är lite eller mycket dyrare och jag vill ju helst hålla det enkelt och gärna billigt om jag kan få bajset att bli bättre av nåt foder som jag ska ge varje dag. Sen är det möjligt att det inte går, då får jag fundera vidare därifrån. 

Det finns också alternativet tid eftersom stressen fortfarande finns i honom även om det är bättre och bättre för varje månad. Om det är stressmage kan det ju vara så att det blir bättre med tid också.


Det här är en ganska normal Filohög; rätt ljus, några halvkluttar och mest av övriga. Det är ju liksom inga koblaffor utan ändå rätt fast i sin "löshet" ändå.