Hjälp, vad händer med manen?

Blev helt förskräckt när jag såg en bild från ett år sen när han var ny hos mig - såå mycket längre man då! D: Det är ju verkligen trist, jag vill ju ha hans långa Fabioman! Vet inte riktigt vad det beror på men gissar att jag kanske borstat den för mycket? Ska genast sluta och bara reda ut den med fingrarna vid behov. Läser både för och emot pälsglans i frågan så lite kluven där..

Nedan är igår (th) & samma dag 2017 (tv).
De tre undre bilderna är från April, nån gång inspmmar och i Oktober tror jag. Det har ju gått långsamt, och jag har mest haft fokus på nacken. Jaja, hans man & svans växer bra oavsett så förhoppningsvis växer det på om jag slutar borsta :) Sen kan det ju också vara att nån kompis kliar av det och det är ju svårt att göra nåt åt..

(null)

Kvällslistan (winter edition) + This or That hästversion

Haft en sån seg dag idag, så idag kör jag två listor istället!
 

När går du och lägger dig på kvällen?
På vardagar är det när jag är klar - kan bli allt från 22 till 23:30 beroende på om jag ridit eller inte, på helgen blir det oftare tidigare, ibland ännu senare. Har alltid som mål att somna vid 22 på vardagar men oftast blir det runt 23-00.

Vad är det sista du gör på kvällarna?
Beror också på dagen men oftast kör jag nån liten sociala medier-runda. Ibland om det är bra förslag på YouTube kan jag fastna i nån YouTubeträskslinga men oftast "tar det slut". Somnar nästan alltid till podd, jag kan inte med musik och sov alltid till tystnad förut men nu är det nästan tvärtom. Kan somna i tyst rum med men har jag svårt att sova sätter jag en podd på att stänga av efter 10-15 minuter och det är inte ofta jag är vaken när den stänger av sig, vilket säger rätt mycket då jag nästan hela livet haft rätt svårt att somna snabbt (om jag inte är supertrött såklart).

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje kväll?
Extremt kort, bara avsminkning, borsta tänderna, ta tabletter & så är jag klar. Ibland tömmer jag kattlådorna också. Jag tar B12 varje dag och MSM & Zink typ varannan dag, ibland varje. Jag tog inte zink i början av vintern för att jag tyckte att jag mådde bra utan och inte MSM heller då jag tyckte att mina leder var bättre. Men sen började jag känna mig krasslig vid December, mina naglar gick av hela tiden och då kom även zinkbristsfläckarna på naglarna så jag började äta båda igen och nu har jag starka fina naglar igen och är frisk trots att alla och deras barn på jobbet är sjuka. Zink alltså, vilken grej det är! 

Är kvällsfika viktigt?
Nja, jo, är ju uppvuxen på det men jag äter ju ofta middag efter stallet = runt 21-22 så det blir ofta mat/kvällsfika i ett. Däremot kör jag gärna en kvällsfika på helgen där te är MÅSTE.

Är du kvällstrött?
Nej, inte alls. Är nattmänniska, så tvärtom kan jag vara supetrött hela dan och piggna till på kvällen.

Vad har du för kvällsrutin?
På vardagar när kjag kommer hem från stallet äter jag nånting, kan vara allt från att jag lagar nåt, till att jag bara äter te & rostmackor, alltid framför teven, vanligtvis till YouTube eller om nåt nytt avsnitt kommit på Netflix. Orkar inte se någon "tung" serie då utan gärna nån 20 min-komedi eller som sagt YouTube. Bäst är Therese Lindgren, sen Ida Warg (även om hon är lite för glättig för mig, men hon gör bra content som det heter). Annars är Elfstrands oftast alltid bra och en stor favorit är LeighAnnVlogs. Hon har en beautykanal som jag inte följer men hon gör helgvloggar som är så mysiga. Jättesöt Texastjej med en trebent chihuahua. Bdara varannan dag, ibland färre, det styrs mest av om jag fryser och/eller behöver tvätta håret. Ibland ser jag nån serie i sängen men det är mer på helgen. Kollar alltid sociala medier en stund innan jag sätter på en podcast & somnar.

Hur ser en perfekt kvällsstund ut?
På fredagar och lördagar när jag inte eller iallafall sällan känner nån press att gå och sova pga jobb nästa dag. Det spelar eg ingen roll vad jag gör men bara vetskapen att jag inte behöver ha koll på tiden varje sekund av dagen som det är övriga veckan är sååå skönt! 

Hur går du klädd på kvällen?
Antingen mitt tunnaste lager ridkläder som jag haft på mig, eller badrocken (om jag badat). 

Vad är det bästa med kvällen?
Lugnet. Jag hinner aldrig med nånting på vardagar med stressigt jobb, pendling, hinna med stallet, hinna hem och äta, hinna sova.. så stunden i soffan mellan stall & säng är den lugnaste för mig på vardagar. Även på vardagarna är det iallafall en liten liten stund när jag inte är slav under klockan.

 

 
Ponny / Häst
Sadel / Barbacka
Spö / Sporrar 
Hjälm / Väst
Hoppning Dressyr
Litet stall / Stort stall
Schabrak / Vojlock
Brun sadel/träns / Svart sadel/träns
Ta in hästen från hagen / Släppa ut hästen i hagen  
Benskydd / Lindor
Fux / Skimmel
Packa påsar / Mocka
Stegra / Bocka
Rida själv / Rida i grupp
Pigg / Seg
Hoppa högt / Hoppa lågt 
Rida med musik / Rida utan musik
GHS / Falsterbo 
Chaps / Ridstövlar
Helskodda ridbyxor / Oskodda ridbyxor
Paddock / Ridhus
Tävla / Träna
Rida på sommaren
 / Rida på vintern

Årsresumé 2017

JANUARI
 
 
2 januari fick jag mail om Filofax. Jag hade lagt upp min köpesannons på julhelgen men mål om att köpa i maj, efter mammas & min Rom-resa men han lät så rätt på många sätt. Bl a det här & det här inlägget handlar om det. Annars var det en rätt standardmånad i livet innan Filo; red och körde Pärlan mest, och tränade. Var med till Valla en dag på träning och det var superkul. Var superduktig på Lifesum (skriva upp vad jag ätit) och gjorde planer att inte ha planer (för även om vi hade kontakt hade jag först trott att jag kunde få vänta med att ta Filo här..) Var jättebra på mellis här, måste verkligen styra upp det mer i år. Insåg att jag har anlag för PMDS på vintern, har iallafall kopplat ihop det en gång denna vinter med. Gick på en superintressant föreläsning om samer med Elin. Gjorde en stallvlogg och lagade bra mat.
 
 
FEBRUARI
 
 
Den 4:e februari åkte jag till Kalmar och provred Filo. Jag bestämde mig nästan direkt, hade lite ångest och tveksamheter på stationen när jag väntade på tåget hem men fick bolla lite med kloka människor och bestämde mig. Sen var det dock det att det inte fanns tid att vänta så det var now or never och jag tänkte bara att nä, jag kör. På 11 dagar var han besiktad UA, skodd, lastad på transportbuss och kom till mig den 15:e februari runt 22. Superstressad och uppe i varv, hungrig, törstig, pushig som han var i början, fnorkig och STOR och medan jag försökte ha kontroll över honom och röra lite på benen efter 10 timmar transport tänkte jag "oj hjälp, vad har jag gjort". Jag gjorde det till och från under kommande månaden och kanske nån gång i mars med, men mest kändes det rätt. Såhär i backspegeln när jag minns hur han var då så "ser" jag mer nu när jag känner honom att det var mycket stress - såklart. Ny matte, nytt stall, nya hästar, och tyvärr gick han ensam första tiden (med sällskap bredvid). Vi fick en rätt lugn första tid pga ojämnt väder och att han inte hade sulor. Jag ville heller inte rida mer än nån gång i veckan som start så det blev mest helg. Han var svintuff första tiden, vilket var en kombo av stress, en bärrandsröta på alla fyra som jag inte då kände till och nytt ställe. 
 
 
MARS
 
 
Upptäckte menskopp och NEVER GOING BACK!! Med Filo var det två steg fram och ett tillbaka mest hela tiden, mycket jobb men långsamt framåt. Dessutom körde jag tydligen utan bomull i öronen första tiden, herregud. Snacka om att skjuta sig själv i foten.. haha. Men det är ju inte lätt att veta. 25 mars, dvs en dryg månad efter han kom blev det ihopsläpp där han sket i Kerstins hästar och råspöade upp Shire-Brutus hehe.. Får hopp om livet igen av att se hagen såhär torr.. visst är det några månader kvar men det vänder! Filo var iallafall jätteglad med sällskap och började nu gå ute istället för på box. Kort efter hade vi breakthrough och han skrittade för första gången avslappnat på lång tygel - hela 30 meter. :) Tyvärr klättrade Filo på kåtmadamerna Pärlan & Stjärnan men ingen blev skadad så vi gjorde inget speciellt. Jag testade munkpeppar på Filo men det gjorde honom bara lös i magen.
 
 
APRIL
 
 
Mamma kom & hälsade på, gjorde små framsteg med Filo och han skulle skos för första gången men då upptäcktes bärrandsrötan så det blev jodopaxomslag två gånger/dag. Red barfota två veckor och det var direkt stor skillnad på honom när han fick av skorna med rötan under. Fick sjukt dåligt samvete men det var ju inget jag hade kunnat veta innan då jag fick honom vad jag trodde var nyskodd. Upptäckte att han har väldigt speciell huvudstorlek (X-full i omkrets men full på längden) och åkte till Rom med mamma (min födelsedagspresent till henne året innan) och Filo fick på skor just innan.
 
MAJ
 
 
Red Filo för första gången på hack, vilket gick bra. Vi jobbade med viss spändhet men det gick åt rätt håll. Köpte en Anders Eriksson-tömkörningsgjord av Annelie och jobbade mycket från marken med backa, stopp & rygga, vilket dramatiskt ändrade att leda honom. Började vara noggrannare med placering av honom när jag ledde, här fick han inte göra nåt annat än att gå bakom mig. Äntligen kunde han gå avslappnat in från hagen utan att skrika efter de andra och det började släppa med att vara själv i stallet, vilket vart en issue tidigare månader. Tyvärr klättrade han lite på brunstkåta Pärlan & Stjärnan men ingen blev skadad. Var funktionär på Ridtravarförbundet-dressyrtävling men kände att det var för tidigt för oss. Vi gick även vår första promenad för hand, vilket Filo inte alls förstod meningen med. Icke hästrelaterat köpte jag en korg till Joe & vårstädade hemma + kollade hästutställningen på Fotografiska med Klara. Jag tömkörde och det gick högt över förväntan. Började rida ungefär varannan dag, något mindre kanske. Det kändes som att mycket släppte i Maj. Vi var även på träning i Alunda med Ridtravarförbundet och Filo var superduktig!
 
 
JUNI
 
 
 Hade ut tandis och det var finfint, räcker med årlig koll. Han hade ingen mask att tala om (25 EPG), och ingen stor blodmask. Jag nådde min målvikt, vilket var helt sjukt för mig, jag har jagat den sedan 2008! Generellt fin ut på ridtur men nästan alltid snabb hem var temat i Juni. Köpte Wintecsadeln och funderade på bett. Testade ge Joe Applaws men han blev jättelös i magen av det så tyvärr får jag stanna med Royal Canin. Eller tyvärr, det funkar ju. ET-Ingela var ute och Filo fick bara beröm och jag fick grönt ljust att rida på mer som jag hoppats. Jag anmälde mig till Tobiasregistret. Tömkörde mer och det gick bättre och bättre. Filo kan numera stå lös i stallet medans jag fixar. Allmänt jättefin i slutet av månaden. Började rida på "ridbanan" lite med volter. 
 
 
JULI
 
 
I Juli hände nåt. Red en lektion för Marie vilket gick superbra, bytte koppjärn i Wintecsadeln och började rida med den. Red Gudbyrundan för första gången, Filo var chill & fin mesta tiden. Det var väldigt varmt & torrt & kom inget regn, vilket gjorde att han fick små värmeknölar på ryggen. Fina tömkörningsturer & en mindre fin ridtur i Billy Allen-bett som han inte gillade. Jag hade semester 2 sista veckorna i juli vilket var underbart <3 Vart till Ullared med Carin, det blev dyrt men var kul!
 
AUGUSTI
 
 
I Augusti började Torbjörn sko Filo, vilket vi båda var så nöjda med. Filo var allmänt fin, vi red i repgrimma ett par gånger men det gick aldrig riktigt bra. Tyvärr var det dåligt timat båda ggr så vet inte om det var pga tjruigt humör eller grimman. Den är inte hans storlek heller så den ligger inte helt rätt. Var gårds/hundvakt i mitten av Augusti vilket var mysigt. Värmeknutorna från Juli började minska när vädret blev lite svalare. Kämpade på med strålrötan och med kopparsulfat gav den verkligen med sig. Filo fick lite småsår under sommaren men allt läkte bra, normala sår från buskar osv och inget märkligt. Det var nog i Augusti som jag verkligen började känna att vi började hitta varann helt och att han verkligen litade på mig. Däremot började han bli lite spänd när mörkret började närma sig i slutet av månaden. Kunde gå fina promenader äntligen & tömkörde mycket.
 
 
SEPTEMBER
 
 
September & mörker, spänd Filo och min motivation dippade. Jakten började och han visade sig vara ovan vid det & skotträdd, vilket också ökade på stressen hos honom. Testade trav här & där och det gick rätt bra korta stäckor. Linda hälsade på & fick rida Filo, det var så kul! Fick även till ett helt OK dressyrpass på banan efter lång paus. En dag när jag kom och Filo kom till grinden och mötte mig så brummade han till mig <3 Gjorde första omvaccineringen (eftersom han var felvaccad för ridtävling), gick bra & han reagerade inte alls på den dagarna efter. Filo fick ett balltramp på vänster bak men det påverkade honom ingenting. Red en "lektion" för Patrick A som var helt VIDRIG, avskyr honom nu och lovade Filo att ingen nånsin ska komma nära honom med spö igen. Fekala vätskan kom i mitten av månaden.
 
 
OKTOBER
 
 
 Gav Pro Equo med jättebra resultat i början av Oktober. Stod på Enköpingsmässan & fick lite grejer sålt. Fick Filo vägd & mätt på gården, vilket var jättekul! Han fick andra vaccingeringen vilket inte gick lika bra under sprutandet, men lika att han inte reagerade nämnvärt efteråt. Hade uppehåll en vecka med Pro Equo och när jag sen testade igen gav det ingenting. Så märkligt. Vi var på Trabtävling i Almunge och fick godkänd ritt! Jag var nervös och han rätt spänd men jag var ändå jättenöjd med honom. Han fick ett sår nära ögat som tog ca 1½ vecka att läka, vilket det gjorde utan problem. Var bokad nästa varje helg med olika saker i September & Oktober så det var skönt när det slutade i slutet av Oktober.
 
 
 
NOVEMBER
 
 
Började ge EM Vital mot fekala vätskan i November men gav för lite så det gjorde just ingenting. Filo var spänd i princip varenda ridtur i November, flög ut genom grinden när jag tog in, ja nä det kändes mest pannkaka. Red mycket på Kimblewicket som jag tycker funkar bra när det är i stora ringen, däremot verkar han inte gilla ens på svagaste lilla. Han är ju inte megaförtjust i hack heller så hävstång är nog inte hans grej. Han började ömma lite i ryggen och jag hade ändå bokat in min ET för allmängenomgång. Hon trodde dock bara att det kom från att han inte rör sig i hagen, då han var fin & rörlig i övrigt. Han fick lite extra akupunkturnålar och var väldigt fin sen. Klara kom ut och fick rida Filo, som var väldigt snäll trots bökig månad, mkt stolt över honom! Brodd & sulor på i slutet av månaden innan jag åkte till London med mamma.
 

 
 DECEMBER
 
 
 
Ökade på Vital stegvis tills jag kom upp till 2 dl/dag. Det gjorde tyvärr ingen förbättring dock, trots att jag lade till Kisel Bionit. Experimenterade lite med att sätta olika salvor baktill för att de om det skulle göra att bajset fäste sämre men ingen lycka.. Filo fortsatt superjobbig och utvecklingsmässigt kändes det som att det var Mars igen, till ungefär mitten av månaden då han bara vände från en dag till en annan och började chill mycket mer. Köpte släp två dagar innan julafton, var upp i Luleå över jul. Nyårsafton fick Filo vara inne med Kingen och det hade inte vart kul. Joe var lugnare än nånsin och brydde sig inte alls så nästa år funderar jag på att vara med Filo istället för Joe på tolvslaget. Så svårt, önskar jag kunde vara med de båda samtidigt men det går ju inte.