Tömkörningen i fredags

Hastigt & lustigt blev tandläkare inbokad till Filo på torsdag! Jag kom på idag att det ju vore praktiskt att göra det på torsdag eftersom jag är ledig då, då han jag tänkt ha ut bara har vardagstider. Och det gick kanon så nu är jag inbokad kl 13 för munhåleundersökning som det så fint heter.
 
Jag vet säkert att han kollats varje år i December fram till 2015, sen var han hos en annan tränare en månad i December 2016 men jag tror inte de gjorde nåt för dels var senaste vaccinationen inte gjord där utan hos hon i Kalmar som hade honom innan jag tog honom, och så hade de ju bara honom en månad. Så om det är så är det nästan ett och ett halvt år sen han kollades nu så det är verkligen dags! Det är nåt jag tänkt på från början men det har vart så mycket annat och sen väntade jag på ET som nu inte kommer osv osv men nu blir det iallafall av! Skönt!
 
Jag tycker inte han verkar superbrydd sådär i munnen men det är som sagt troligtvis länge sen det kollades, och jag vill ju kunna utesluta det från stressen & magen. Och så bara dubbelkolla att jag har rätt bettstorlek - tycker jag har bra nu (13,5) men man vet fan aldrig med bett alltså. Så det ska bli skönt att få kollat!
 
 
 
I fredags skulle jag inte rida men göra nåt, så jag tänkte att det var en bra dag att testa tömkörningen. Jag tyckte att han taggade till lite när jag spände gjorden och tänkte "åh nej", men han leddes ut enkelt bort till bakhagen där jag tänkte börja att testa på inhägnat område. Jag hade på honom en smal Amerikansk grimma som jag fick med honom, det är den "skarpaste" vanliga grimman jag har (bortsett från repgrimma men det är ju inte så ultimat att köra i), och på det tränset med mitt vanliga tredelade bett. Jag började i hagen med att tömköra i grimman och det gick bara SÅ bra. Han hade inte bråttom, han gick dit jag ville - oftast ;)
 
Vi höll inte på länge innan jag kände att det kändes OK och beslöt mig för att testa i rundeln och bytte så tömmarna satt i bettet. Jag brukar säga att vi inte har nån ridbana och det är en sanning med modifikation - det FINNS en ridbana på gården men den tillhör inte vårt stall och det är liksom en rund ridbana. Runt den går en bred slinga som alla får gå i. Det kändes lagom kontrollerat, men snabbt märkte jag skillnad i att han direkt ökade lite och drog i bettet. Jag körde inte länge innan jag bytte tillbaka till att fästa tyglarna i grimman. Genast gick han lite lugnare (rask takt har han ju alltid), så det är uppenbart att jag måste tömköra bettlöst - ingen sorg för det hos mig direkt :) Jag tyckte att han lydde ganska bra så jag tänkte "äh vad fan" och gick ut från gården. Det gick liiite fort och det var vissa stunder där jag kände att han nästan drog mig framåt och jag hade önskat en starkare broms.
 
Sen gick det ganska exakt som i ridningen - ömsom bra & lugnt, ömsom bara hålla honom, och han ville gärna att det skulle gå fort. Vi gick samma skogspromenad som vi gick vår första promenad och det gick bra, lite för snabbt i branten neråt sista biten från skogen men han klarade det. Han var lite skavd på nosryggen av grimman när jag tagit i honom så att köra i den är inte ultimat ut iallafall. Jag behöver nåt skarpare bettlöst att tömköra i, jag tänker att kapson med en metalldel fram borde vara bättre. Hackamore vill jag inte köra i, det är lite som bett, jag känner inte lika bra hur hårt jag tar. Repgrimma är ju skarpare men det är också lite svårstyrt när man kör och den är ju inte gjord för det heller. Så jag ska hålla ögonen öppna efter en kapson, men det känns inte som prio ett.
 
Jag var nästran gråtfärdig i fredags efteråt. Jag hade verkligen ALDRIG trott att det skulle gå, min bild var att han skulle ånga fram och tänka trav direkt. Lite så var det ju med bettet i, då jag direkt tog i honom mer, men med grimman - ja, inte lugnt exakt men stor skillnad. Om jag bara hittar ett huvudlag som jag känner att jag har bättre kontroll i så blir det nog promenad av så småningom! :) Känns också lovande att han var så fin i hagen - för den dag vi hamnar i ett stall med ordentlig ridbana och kanske kan faktiskt jobba med tömkörningen som i dressyrarbete också. All potential min lilla skrutt har <3
 
Hallå? Ska vi jobba eller slöa?
 
 
Att det ens gick att ta upp mobilen och ta ett rumpkort..! <3