Ängar

Jag märkte tidigt att Filo blir spänd på ängar. Ibland har det gått bättre, ibland sämre men ofta har han vart spänd, obekväm, tittig och vill bara bort därifrån. Jag vet inte om nåt hänt innan eller om han känner sig utsatt eller vad det kan vara. Är det bara ett staket runt bryr han sig inte om öppna ytor utan det är just när vi rider på ängar. Jag har försökt KBT:a bort det men hittills har det vart utan nån större ändring. Som med allt annat har han själv behövt ta beslutet, och just nu går det jättebra faktiskt!

 Vi har en nyskördad äng där det vid ett ställe går att gå ner, och igår valde han faktiskt helt själv att göra det. Vi red samma väg i torsdags då han blev rädd för en grej just innan och då var han mer som han brukar. Det är ju så han är, min lille skrutt. Men det känns otroligt kul att han kan och törs och väljer själv just nu, även om det nog är väldigt troligt att han inte tycker det är lika kul i vinter. Men med tiden ska det nog ge sig, det med.

(null)

Juli

Vart lite dålig på att skriva, tiden har inte vart med mig. Och när jag för första helgen på en månad har helt fritt en helg så är det så smällvarmt så en dör. Står 31 grader i appen och 45 på termometern som är i solen och klockan är 18.. suck! Nu är det bara två veckor kvar tills min semester och jag hoppas verkligen att den här jävla värmen försvinner tills dess för orken är ju noll. 
 
Både igår och idag for jag och red så fort jag vaknade, kom ut ½8-8 och det var absolut senaste. Igår travade vi en del för det kändes OK, idag ville varken han eller jag. Vi har haft en liten olycklig händelse på rundbanan i mitten av förra veckan som tyvärr väckte lite gammla stress så han har vart överdrivet reaktiv för saker, men det går långsamt tillbaka. Det som trots det vart skönt är att det ändå gått att fortsätta trava, vilket känns lovande inför jakten & mörkret. Håll tummar för oss att vi inte måste backa lika mycket i vinter.
 
Kommande veckan ska det vara över 27 grader fram till kl 21 så han får ledigt. Håller på boka in tid för "sommarkollen" med min ET, ska bli skönt och kul att höra vad hon har att säga. Jag upplever inga problem alls just nu utan vill mest checka av. Jag är lite osäker på min sadel just nu men vet inte om det verkligen är den, om det är att han musklat på, om det är att jag ibland sitter snett, om det är min perfektionism osv så jag kommer må lite bättre av att få honom kollad. Vore kul att få honom vägd igen nu när han är mindre tjock men det får vänta ett tag. 

(null)
(null)
(Mitten av April/Mitten av Maj (x2)/Mitten av Juli)
 
Vore kul att åka iväg och träna för Marie, åka till Runsa och bada mm mm men inget går ju i denna smällvärme. Som sagt, hoppas verkligen det blir bättre temperatur tills min semester! Det är iallafall något rimlig temperatur i min lägenhet om jag har persiennerna mot loftgången nerdragna.

1-30 juni 2018

Fredag 1 juni

Tandläkardags, inga konstigheter. Lite tandsten, lite hakar så han har ett liitet överbett. Några vassa tänder som slipades. Kollade fullcheeket, kimblewicket & novabettet och alla fick OK. Vi tog en promenad nästan till Isisängen & tillbaka när han vaknat till lite.

 

Lördag 2 juni

Kom ut efter 14 när jag kört mamma till Arlanda och det var SMÄLLVARMT. Red bara lilla rundan i skogen (från stora lösdriften). Hade inte tänkt trava men vi hade så mycket insekter efter oss så travade från stora backen till skvalberget hemåt. Trots att det var hemåt var han ändå 100% chill efteråt. Så fin <3

 

Söndag 3 juni

Kom ut tidigt och red ut kvart i åtta, fortfarande 21 grader varmt (!) men i alla fall bättre än 27-28.. Insekter var det i alla fall. Red mot Norrortsleden men inte rundan utan svängde av vänster från vägen och red på en stig tillbaka till vita villan, jättefin tur! Travade mer än nånsin innan; upp för backen från vita villan + på vägen ut + från isis/fårhagsängskorsningen till backen (hemåt) + från kurvan och upp för stora backen hem. Superfin alla gånger men lyssnade inte superbra. Han har inte riktigt muskler att jogga utan vill mest bara öka.

 

 

*

 

Måndag 4 juni

Köpte ett zebtra-ridtäcke och provred med det till vita villan – elledningsstigen – vägen hem. Tyvärr funkade det inte alls i det syfte jag ville = skrämma bort de som flyger runt oss. Det ledde bara till att de satte sig där han inte hade det dvs i ansiktet, han kliade sig ordetligt efter, mest i ansiktet men också lite i manen så halstäcket tog jag av. Däremot satte sig ingen på det så kommer fortsätta rida med det som ländtäcke så behöver jag i alla fall bara spraya halva honom. Alltid nåt.. Ska rida med flughuva nån dag och se om det gör nån skillnad om han kanske inte riktigt ser insekterna (eller i alla fall mindre/sämre?

 

Tisdag 5 juni

Red Grönanrundan runt Emmylund. Betydligt svalare idag = mindre insekter = lugnare Filo. Vi travade på platt mark efter berget och han var bara SÅÅ fin! Lyssnade 100% på min sits broms/gas och joggade jättefint! På väg hem hade slängt in typ 50 får i fårhagen, de stod just vid vägen, han tittade storögt men varken skyggade eller fnorkade, var lite sådär avslappnad men beredd i kroppen men inget hände.

 

Onsdag 6 juni

Frestarundan 2h, jogg mellan slingan och under Birgittaleden + halva vägen mellan skogen & Borgby, då var han jättefin och joggade sakta utan problem. Red med Fullcheeken och hade lagom stöd i bettet utan att dra eller hamna bakom. Försökte lite intervaller längs med Bollstanäs/Sanda-gångvägen men han var lite spänd så kände som att det bara triggade igång nåt. Mycket kor i hagen och rätt nära vägen, typ samma som med fåren igår att han tittade noga & var beredd, men gick avslappnat. Lite mer spänd när vi gått över Frestavägen och längs med vägarna upp till gamla Frestavägen, där slappnade han dock av och vi fick en lång fin jogg när vägen gått över till grus. Superfin! Nåt till stressmoment hem, lite oklar på varför men det blåste rätt mycket så kan ju ha vart nåt flyktigt ljud han hörde.

 

Torsdag 7 juni

Jag supertrött & ångest. Tog bara in Filo, fixade hovar & myste.

 

Fredag 8 juni

Red i Törnskogen från elledningarna ovanför Emmylund till fårhagsängen. Vi fick tappsko nånstans på vägen.. :( Tittade på fåren utan konstigheter.

 

Lördag 9 juni

Red slingan med L/Stjärnan, filo gick jättefint utan sko men blev lite fransig i kanten så han får vila tills på tisdag då jag får på ny sko.

 

Söndag 10 juni

Jag ångest + smällvarmt + tappsko. Bara mys i hagen.

 

 

*

 

Måndag 11 juni

Tappskovila som sagt. Fick stå inne ett tag med filtboots + oljade hovarna.

 

Tisdag 12 juni

Hovis-Torbjörn kom och slog på ny sko. Filo ovanligt duktig. Red sen Birgittarundan motsols, Filo superfin. Travade två första backarna på slingan & branta backen mot s

lingan på väg hem. Blev jättespänd när två travare körde snabbt på rundbanan men chillade direkt vi kom ut.

 

Onsdag 13 juni

Grönanrundan med en hel del trav (för oss, tot 4 minuter). Det var svalare (14 grader) och Filo var pigg & jag red i sidepullet men han var ändå jättefin och lyssnade otroligt bra på sistsen! Blev lite stark ner genom Emmylund men annars fin.

 

Torsdag 14 juni

Jag sprang Blodomloppet på Djurgården = Filo hagvila, var inte ens ut.

 

Fredag 15 juni

Red kort tur till Isisängen & hem bara. Filo go & glad.

 

Lördag 16 juni

Dressyrtävling på Jälla (kommer separat inlägg om det).

 

Söndag 17 juni

Red Birgittarundan motsols med J/Compiz & C/Brutus, Filo ”myggpigg” men på väldigt bra humör, lyssnade lite 50/50 men fin. Travade upp för försat backen på slingan + branta backen tillbaka mot slingan efter

 

*

 

Måndag 18 juni

Hagvila då han inte var sugen på att komma in.

 

Tisdag 19 juni

Red först mot slingan men nån var och travkörde i backbanan just när vi kom, han funderade en stund men började sen tagga så då vände vi om helt och red rakbanan – skogen – rakbanan. Var rätt fin men flög iväg när vi kom ut på rakan igen. Det blåste 7-8 sekundmeter så kan ju ha vart nåt ljud, valde att jogga långsamt hemåt och han var sååå fin, kunde jogga riktigt bra! Lite på tårna & snabb sen men tror det mest var vinden för mer hemåt slappnade han av mer igen sen.

 

Onsdag 20 juni

Filo inte sugen på att komma in, jag åt middag hos Kerstin med T & P + hennes inneboende.

 

Torsdag 21 juni

Red Grönanrundan via Emmylund, trav nästan hela vägen från berget till vita villan, i blandade tempon. Filo var suuuperfin, lyssnade kanonbra och helt chill efter. Filo & Stjärnan fick sova inne sen då gårdsägaren skulle fixa med nåt i deras hage dagen efter. (Brutus iväg på hittepå över helgen)

 

Fredag 22 juni

Skulle åka ut vid 6 och släppa ut men det blåste 11 sekundmeter och spöregnade så de fick vara inne till ca 10 då det avtog, K var och gav dom mer hö & kollade vatten & de var väldigt obrydda när jag kom, de fick stå i trean och verkade rätt chill emd det. Gjorde inget mer sen, så vila.

 

Lördag 23 juni

Red Fornbodaängen > Frestavägen > Grönanvägen hem. Bitvis lite spänd men mest fin! Lite trav hemåt.

 

Söndag 24 juni

Red till Snuggan & tillbaka med J/Compiz. Det kom så mycket broms på tillbakavägen så vi travade från Norrortsleden-korsningen. Vet inte om det var bromsen eller nåt annat men Filo blev supertaggad, pep, brallade och tog sen nåt galoppsteg innan han bröt av till trav. Han spände verkligen musklerna och blev travarestark, och jag red i sidepull.. dock lyssnade han ändå så det gick OK. Han var lite taggad efter det, kändes lite 50/50 bromsar och detta men efter ett tag chillade han mer.

 

*

 

Måndag 25 juni

Borgby/Spiltan-rundan motsols, Filo jättefin & mysig. Bara skritt idag.

 

Tisdag 26 juni

Red slingan & fiskartorpsskogen med trav från tora backen > Fiskartorpsstigen + nästan två varv runt rundaban, tot 13 minuter trav!! Filo var SUPERFIN hela tiden och bra svettig efteråt. Så stolt över honom! <3 <3

 

Onsdag 27 juni

Red Borgby > Gudbyrondellen > Skogen  m Brutte, vi trodde vi skulle komma ut på Gudbyvägen men vi red fel och kom ut på ängarna bakom Gudby gård så vi fick vända & ta samma väg tillbaka. Det var något så tokigt medmygg, bröt av en kvist och viftade för fullt runt Filo, har aldrig gjort det tidigare men han reagerade inte ett smack. Alltid bra! Sen hem via Spiltan. Fin tur trots mygg!

 

Torsdag 28 juni

Jag gav blod, smällvarmt & så har han gått 5 ordentliga pass på rad så en vilodag var förtjänt. Han var på bra humör och kom gärna in ändå så det blev smörja vegebom i skapet + spraya bromsblocker & olja hovarna bara. Brutus åkt på sommarlov till Hösmarsö så bara Filo & Stjärnan nu.

 

Fredag 29 juni

Lite tjurig att sadla men fin tur ute. <3

 

Lördag 30 juni

Red i bortre Törnskogen och red vilse så vi fick ta samma stigar till Vaxmora torp & hem men fin tur ändå! Mycket trav längs med Grönanvägen hem. Mysig tur! <3