Bättre ben, sämre ben

Igår & i förrgår har jag inte alls kylt och han har inte alls vart varm! Så skönt! Jag har ju köpt en hel hink kyllera som det inte alls gått mycket av så jag fortsätter på den när jag släpper ut i hagen.

Filo är väldigt uttråkad efter 1,5 veckas vila och är lite all over the place. Han är dessutom less på sin parhäst Stjärnan. Jag tror han tycker hon är för på honom, normalt sett går hon mer med Brutus. Samtidigt är det bra om Brutus är på ön för då räcker det extremt pyttiga som finns längre och även stödfodringen. Vi har ju silage och det bränner snabbt i värmen men det funkar bra att dela upp och lägga ut. Skönt det. Skönt också att båda är lättfödda..

Själv är jag också lite irriterad/trött i benen. Jag var lite mosig i benen när jag sprang i förrgår men sprang bort det så jag trodde det var för att jag gått i ballerinaskor för mycket på senaste. Dock hade jag bra träningsvärk efter i hela benen och kände lite i knäna. Det har blivit lite bättre igår men idag när jag joggade lite mot bussen kände jag ändå nåt i benen strax under knäna. Hm. Jag kanske måste vila mer mellan passen nu när jag springer längre. Hade tänkt springa idag men ska nog styrketräna istället så får jag se om jag kan springa antingen imorgon eller lördag kväll.

(null)
(null)

Bikiniväder igår kväll i stallet.


Update överbenet

I förrgår och igår tyckte jag överbenet kändes OK. Hans friska framben är ju liksom också solvarmt just nu så det är lite svårt att känna vad som är normalt men tidigare har det märkts skillnad. I förrgår kylde jag med isbandage som vanligt men igår spolade jag med kallvatten istället. Jag tycker värme brukar komma fram tydligare då. Sen fick han stå inne med handdukar och sova en stund och jag tyckte inte det värmde på alls efter. Så det känns lovande att det slutat vara varmt på inte ens en vecka! 

 

Nu ska det vara fortsatt varm temperatur denna vecka (runt 30), så jag tänker att han lika gärna kan vila den här veckan ut, så provar jag rida på fredag eller lördag då det "bara" ska vara 25-27 grader. Och regn, påstår de nu men det vågar en väl inte hoppas på..  

 

Jag har ju aldrig vart med om överben förut och slås av hur lite faktisk info som finns på internet. Det är bara att googla och leta på Facebook och sen försöka avgöra vad som är generella konsensus. Ungefär som en hotellrecension.. Jag är ingen som ringer vet det första jag gör men absolut ingen som chansar heller, jag hade nära till ring upp-knappen till min veterinär första dagarna, men bestämde mig för att avvakta en vecka i alla fall eftersom de flesta verkar vara överens om att det oftast inte är nån fara. Hade han vart halt hade jag ringt direkt och velat röntga men IOM att han inte vart det han det känts lättare.

 

Det som retar mig mest är att jag aldrig tänkt på detta innan. Men jag har ju knappt vetat vad överben är heller. Nu har han ju fått det i vila & inte ridning. så han har slagit på det i hagen eller troligtvis när han leddes ut via fyrhjulingen i tisdags. Jag kollade inte så noga på hans ben den dagen, men han var varm på onsdagen så det känns som det, det är det enda out of the ordinary, han har aldrig fått nåt i hagen innan så vore superkonstigt om han fått nåt nu. Sen är jag lite oklar på hur stor den vart  från början och om han haft den hela tiden eller fått den hos mig. Men det är bara börja med benskydd fram helt enkelt, nu när jag vet vad det är inser jag att han har ett litet icke aktivt på vänster fram med så lika bra att skydda det. Hade han dom inte när han kom så är det nog inget han lidit av för han har ju aldrig visat nöt och jag är rätt noggrann med att känna på benen. Är ju troligare att han fått dom i travet & att jag bara inte tänkt på dom.

 

Jag tänkte börja med benlindor som skydd, ska i vilket fall försöka undvika skogsstigarna en stund i början tills jag säkert vet att han kan ridas igen (dvs utan att bli varm igen), jag kan linda ben men vill inte ha det i skog och mark. Jag har ju ett par senskydd från John Whitaker som jag kan ha där, testade dom igår och de verkar funka även om de ligger rakt mot knölen. Hittade även ett par BoT-damasker till bra pris på Hästnet så jag tänker att det är det jag får köra på, damasker & benlindor. Knölen sitter ju på insida ben och är just nu rätt stor. Som jag förstått det ska de inte alls vara brydda av benskydd när överbenet inte är aktivt längre men känns ändå lite sådär med klassiska senskydd som är hårda runtom. Sen är det bara se om det blir skav, då får jag leta upp damasker med teddy eller ull inuti. Och så får han börja ha skydd i transporten med. Han ska ju inte ha behövt innan och hittills har ju aldrig något hänt men känns dumt att chansa nu. Sen får vi se, om jag har tur kanske den minskar lite men det är ju inte säkert.


(null)


 

I roligare nyheter så har proopen för vårt DM kommit. Det är max 3 starter per dag och jag ville ju tävla i alla grenar så det fick bli lätt klass i Trab & skrittprogrammet i dressyr. Vi har ju startat i de högre klasserna med men det känns faktiskt väl övermodigt och det är inte som att vi vart superbra i nån av dom så vi tar det chill i de lägsta klasserna. Dessutom ska vi ju kravla oss över 40 cm hoppning också ehehehe.. ja. När jag känner mig mer säker på att allt är bra med benet ska vi åka till Marie och testa skutta lite mer där, bara han fattar vad han ska göra går det nog. Som tur är får han ha benskydd i lägsta dressyrklassen så det känns tryggt för benen med.

Spring!

Åh vad jag älskar att springa alltså. Blir så töntigt endorfinglad. Jag kör med C25K appen, jag är ju inte alls långt gången så jag springer intervaller nu på en halvtimme, målet är alltså att kunna springa 5km på en halvtimme (och sen gärna öka, finns en app som heter 10K sen). Varje gång appen säger åt mig att öka mer känns det helt omöjligt att jag ska orka men det gör jag alltid, om fem pass ska jag springa 20 minuter utan gångpaus och det känns D: men det kommer nog gå för appen är faktiskt väldigt bra.

 

Förra måndagen ökade jag till detta; 

(5 minuters uppvärmning) 

3 min springa

1,5 min gå

5 min springa

2,5 min gå

3 min springa

1,5 min gå

5 minuter springa

(5 minuters nedvarvning)

 

Den måndagen var det nätt och jämnt att jag klarade det på löpband, det var verkligen svintufft. Sen blev det inget springa förrän igår söndag, då jag sprang exakt samma sak fast ute och då kände jag att jag hade så mycket mer spring i benen, jag gick verkligen och väntade på att få springa i gångpauserna. Springa ute är dessutom lite svårare än löpband för mig för jag länger gärna på och gasar lite för mycket (speciellt om nån bra låt kommer på), vilket gör att jag blir tröttare snabbare. På löpband håller jag ju alltid samma tempo. Men det gick ändå, när jag blir trött försöker jag låtsas att jag är på ett löpband och springa mer jämnt i steget och då går det. Fick lite mjälthugg i slutet av sista 5 minutrarna springa, då testade jag det där med att krama en sten i handen på sidan och det funkade rätt OK faktiskt. Framför allt tror jag det handlar om att lokalisera bort smärtan. Jag läste också att det är vanligt att en får det om en inte djupandas, vilket är jättesvårt för mig. Jag försöker tänka på det men det är fan inte lätt. Men det känns verkligen så kul, det är det jag verkligen älskar med den här appen, det är ökning varje vecka och jag klarar det.

 

Jag mätte upp de slingor jag tänkt i London och det verkar vara perfekta avstånd för där jag (förhoppningsvis) är då. Såå pepp, ska verkligen bli så roligt att få springa i London! Jag hade först nån överdriven idé om att kanske springa morgon & kväll men det får nog vara alltså, haha. "Bara" varje dag "får räcka" ;)

 

Och det ska bli så skönt med en egensemester. Var så länge sen!


(null)

(null)