Bett so far

(null)

När Filo var jätteny hos mig testade jag det enda jag hittade i hans storlek, det var typ som bettet ovan i storlek & typ men minns inte om det var ett travbett eller om det hade fasta ringar. Han gillade det iallafall inte, så jag har undvikt tjocka bett efter det.

(null)
Ganska länge red jag sen på ett rakt travbett för jag fick låna av K. Han var väldigt stum på det och i början innan han fick balans och fann lugnet så kunde han själv dra bettet genom munnen (det var kortare nedre stänger på det vi hade). 

(null)

Kort därefter köpte jag ett tredelat bett med parerstänger. Dels för att hjälpa honom med signaler, dels för att han inte skulle kunna dra det genom munnen. Än idag är det detta som funkar allra bäst på honom av allt inkl bettlöst.

(null)

Hackamore gillar han inte. Han ansikte är lite knepigt byggt, det är tjockt runtom och nosryggen/kindbenens relation gör att hacket måste sitta för långt ner på honom. Detta i kombination med att han inte gillar tryck mot nosryggen = inte hack för oss. Försökte länge men måste inse att även om jag gillar hack så gör inte han det.

(null)

Däremot går han jättebra på softpull (nästan sidepull). Jag gillade inte alls det då jag inte fick Honey bra på det men när Filo är normal ;) går han superbra på det. Enda grejen är att han VET att det inte är lika tydliga signaler så han drar huvudet lite mer mot, vilket gör sidepullet ovan lite snett ibland. Skulle nog behöva ett sånt som är ett riktigt sidepull, alltså med en sån trekant, men alla jag hittat är fula så jag letar. Detta funkar dock.
(null)
(null)

Hittade detta på Ullared och även om det är tredelat tänkte jag att det ändå skulle var nån skillnad från fullcheeken. Filo går bra på det men han får ibland lite skav från övre kanten på D-ringen. Han har inte vart superförtjust i bettringar heller, så just nu vet jag inte riktigt om jag ska sälja det eller testa Acavallo. I övrigt gillar vi det båda.

(null)
Vi lånade och testade Helenas Billy Allen-bett men det gillade han INTE. Jag tror kanterna skar in i honom eftersom han har rätt stora läppar, och att han kanske ändå inte gillar för smala (skarpa) bett.

(null)

Efter lite ridning går han jättebra på rakt Kimblewick, men bara i stora ringen. De gånger jag testat i nedre lilla har han inte vart nöjd så hävstång (tryck igen) är helt klart inte hans grej. Förstår inte riktigt varför detta funkar när raka travbettet inte gjorde det men han är inte stum på detta. Skönt att ha ett rakt att varva med!


(null)

Igår testade vi Peewee, och det blev tyvärr nej där med. Det är ett bett som jag också verkligen gillar. Han gick bra på det först, jag kunde ta i honom och han svarade på fjäderlätt tryck. Men när vi sen (medvetet) red på en väg som han är lite stressad över och jag var tvungen att ta med i honom blev han extremt frustrerad och började nästan "trava" i skritt. Han kämpade bara emot, så jag satt av och ledde hem. För skarpt är inget för Filo, tror han börjar tänka trav då (han reds monté i Crescendobett vet jag..).
(null)

Summa sumarum verkar han föredra mittemellan-tjocklek och mittemellanstyrka. Har även testat repgrimma men vet inte om det är riktigt rättvisa resultat då jag had den för liten repgrimma. Han går alltså mest på tredelat Fullcheek, rakt Kimblewick & softpull och det känns som en bra kombo men jag kommer ändå fortsätta testa lite olika för att jag gärna varierar ännu mer.

Har ett Novabett hemma & ett Waterford, dvs ett mildare och ett något skarpare. Sen skulle jag ändå gärna vilja ge repgrimma en ärlig chans till även om jag tror att det kanske är för myclet tryck på utsidan för honom. Har även tänkt ge crossunder en chans även om jag inte är superkär i det. Ridkapson och s-hackamore har jag också fått tips om men vet inte, borde ändå vara tryck. Får se, om jag kommer över nåt billigt kanske men kommer nog inte lägga pengar på det. 

Sidepullpremiär & lastövning

(null)

Igår hade vi sidepullpremiär igen. Filo har ju börjat vara sig själv igen; lyssnar mer, jag behöver knappt ta i tyglarna längre och när jag gör det tar han stöd i dom. Så jag drog fram sidepullet idag och det gick kanon. 

Sen var han allmänt småspänd men bara på Slingan, och märkbart ännu mindre när vi klev av rundbanan. Vid skvalberget på väg ut kom två cyklister bakifrån och medan han inte blev rädd upptäckte han dom sent så jag tror det var dom som spökade sen för han gick och lyssnade bakåt hela slingan. Som vanligt gick det lätt att bryta genom att rida in i skogen och ta branta lilla backen upp, sen vart han lite taggad ner mot rundbanan (men på lång tygel) och kunde chilla väl på rundbanan. Och all spändhet var till 99% på lång tygel och då är jag OK med lite powerwalk för det bränner ju mer mage. 

Känns väldigt skönt att kunna variera med bettlöst igen! Jag tror även att han skulle gå att tömköra igen nu så det är ju planerat i veckan att vi ska göra. Också skönt att kunna variera med motion utan ridning. Promenad är ju också bra men han blir uttråkad snabbt, vi har ju lite begränsat med till- & frånvägar till stallet. Och eftersom han iallafall första gången blev mer taggad på bett när jag tömkörde är sidepull en förutsättning för att kunna tömköra.

Ikväll blir det vila för honom, jag ska bara titta in och sen åka och styrketräna. Det ska regna hela kvällen så passade bra med vilodag. Är ledig fyra dagar från helgen så jag ska försöka lastträna så mycket det går. Mitt mål är ju att kunna lasta honom själv, jag har under senaste månaderna försökt jobba med att skicka in honom i utrymmen och medvetet använt ordet Varsågod samtidigt. Han förstår många ord och normalt använder jag varsågod när han får beta/får ta maten i krubban, eventuellt vattnas det ut när han får det i två olika situationer men jag hoppas han ska koppla det till nåt positivt så jag kan använda det i transportarbetet sen.

Sen måste vi ut på Maiden Voyage. Hu. Känner mig redan rätt säker med tomt släp men med häst i.. jag tänker att jag kan åka nånstans och komma hem igen, men jag vill också öva på att åka iväg, vara där en stund och sen lasta på & åka hem. Rida i Runsa hade vart perfekt så jag hoppas få till det hyfsat snart eftersom jag ska på Trabtävling 26 maj. Skulle vilja åka iväg på mer innan dess men vet inte riktigt vad det skulle vara. Alla andra jag känner med häst står så långt bort. Sen skulle jag gärna också köpa en kamera innan jag börjar åka men det får nog tyvärr vänta lite. 

Veckoplanering v17

Nu när Filo börjar kännas normal & jag tänker ta tag i träningen för mig tänkte jag försöka veckoplanera. Jag är ju notoriskt dålig på att hålla såna och Filos humör kan kasta om dagar men jag gör ett försök!

(null)


Måndag
Jag: Jobba, Rida/Tömköra, ev YinYoga hemma. 
Filofax: Antingen rida Slingan/Fiskartorpsskogen eller tömköra, bestämmer på plats efter Filos humör. 

Tisdag
Jag: Jobba, Styrketräning
Filo: Vila

Onsdag
Jag: Jobba, Rida. Bio på kvällen (Avengers: Infinity War)
Filo: Klätterrunda övre Birgittaleden med C/Brutus.

Torsdag
Jag: Jobba, Springa/Gå-intervaller efter stallet, ev rida
Filo: Det av alternativen vi inte gjorde i måndags

Fredag
Jag: Jobba, yoga, rida
Filo: Rida Grönanrundan

Lördag
Jag: Anti-Gravity yoga, rida
Filo: Långtur på Filo (=minst 2h), var beror lite på sällskap eller ej + väder

Söndag
Jag: Det jag gör med Filo
Filo: Öppen dag, ev långtur men är ledig må-tid veckan därpå också så ingen panik att hinna med långtur framåt. Troligtvis lastträning oavsett vad det blir.