Läget just nu

Just nu känns allt väldigt bra med Filo, vilket jag verkligen inte trodde skulle ske i höst. Jag hade väntat mig ett bakslag igen denna vinter men efter ett pars veckor småspändhet är han nästan helt avslappnad ute nu, även fast vi rider ut i beckmörker. Han blir lite spänd när det är djur som låter i skogen men han kan komma ner från det. Vi travar som en "normal" häst gör nu, varje dag jag rider med sadel. Nya dressyrsadeln ligger bra och han är bättre i kroppen sen bytet. 
 
Vi ska ha Trabtävling i Ridtravarförbundet i början av November, jag funderade ett tag men valde att avstå eftersom vi har den här lastningsproblematiken. Jag vill inte känna en press att få till den utan hoppas att Lina Zacha-Kursen (som ska börja snart!) kan hjälpa oss med den. Den enda planen ut från gården är att vi ska på återbesök om sadeln inom 3-6 månader från att vi tog den, för att kolla om den behöver stoppas om eller nåt efter att ha ridit i den ett tag. 3-6 månader känns som ett rimligare mål att sikta mot än en månad, eftersom jag har lite problem med att få tid till lastträning i veckorna (& det beror även på hur många som står på gården just då). Nu är det dessutom mörkt när jag kommer, jag vet inte om det egentligen gör nåt för honom (tror inte det) men ändå. Jag har problem med min lampa i transporten så då är det ju inte ultimat att ta in honom.
 
Sussieträningarna är typ nedlagda från vår sida, iallafall just nu, och det beror delvis på att vi inte kunnat rida i hagen vi haft som ridbana (pga inackorderade), och delvis på att vi inte kommer lasta dit. Jag hoppas absolut kunna ta upp den sen när vi fått till lastningen igen. Just nu gör det inget för det är lite tight för plånboken med både det och att Maria kommer ut för behandling en gång i månaden, så det är nästan bättre med lite vinter"vila" från hittepå och bara få utveckla hemma.
 
Traven går verkligen hur bra som helst. Jag funderade på olika upplägg, men det har bara skett väldigt organiskt och eftersom, så jag vet knappt själv hur jag gjort men det har vart mycket känna efter. Han kan fortfarande bli lite uppstressad efter att ha fått springa snabbt, idag t ex lät jag honom travaretrava upp för stora backen mot grå villan hem, och då var han megataggad och taktade bara i traven över ängen, tills vi kom ut på vanliga vägen igen. Där kunde han igen jogga på halvlång tygel, med ytterst lite kontakt. Det är jätteroligt, han är verkligen så fin och det känns väldigt avslappnande för mig att veta att vi inte har så mycket planerat och att vi får ha hela vintern att bara utveckla honom framåt, muskla på. Så snabbt ska han ju inte springa iallafall, men visst, målet framåt är ju att kunna busa utan att han taggar upp. Jag hoppas att vi har Trabtävling igen till våren och att vi då har ordning på lastning, det brukar vi ha på en ridbana utomhus så bara vi kommer dit är det nog OK. 

(null)

 
Jag tror jag blev lite övermodig med allt efter dressyrtävlingen i juni så det känns bra att backa lite i vinter. Sen får jag se när jag tar tag i det här med ridhusträning, Sussieträning och dressyren, men just nu är det inte prio. Om det blir lite snö i år borde vi kunna få till en fin ridbana i tvåans hage hoppas jag, våra små islandshästar i stallet rider också där och har t o m satt upp bokstäver så det är kul! Vi har lite rörigt i stallet just nu pga ett par inackorderade men jag tror/hoppas att det är på väg mot nån lösning på ett eller annat sätt för orkar inte med mer drama. Iallafall är det bara Filo, Stjärnan & Brutus i stora hagen igen. Just nu har de fri tillgång på prov men vi får se om vi fortsätter eller inte. Filo har dragit av båda framskorna under två veckors tid när det vart lerigt runt hö-karen och Torbjörn har vart sjukskriven, men jag har haft bra timing och fått på dom av fd hovis M kort efter båda gångerna, inte vart med nån gång men det ska ha gått bra. Nu ska det vara relativt torrt kommande veckan och de har balen på icke lerigt ställe just nu. Lyckligtvis är Torbjörn igång igen, så han ska sko om Filo den 22:a som planerat. Jag är lite fundersam på om tappskorna beror på 1. leran 2. nya sadeln 3. att vi tog in framhovarna på insidan lite sist så jag var lite nojig för överbenet. Får se om Torbjörn har nån teori då, det är ju tappskosäsong men vi hade sååå mycket mer lera förra året och då satt alla skor trots riktigt sugande lera.
 
(null)


Förra veckan

Filo kom in i måndags med tappsko, tror varken att det berodde på ny sadel eller galopp i söndags utan mer troligt att det börjat vara lerigt runt hö-karen utan större förvarning. Vi hade SÅN gyttja förra året men då kom det mer smygandes så då hade jag ingen tappsko. 

Oturligt nog var min hovis sjukskriven då han blivit sparkad av en häst, med fd hovis (som skor de flesta andra i stallet) fick på en sko på torsdagen. Jag var inte med men det hade tydligen gått bra så det var ju skönt eftersom Filo inte gillar hen. Men ett ben inget ben kanske?

Sen var han superfin både torsdag & fredag i mörkret, det är verkligen sån markant skillnad från ifjol när han var spänd i stort sett tre månader (mitten av Aug > mitten av Dec). Även om han var mer OK med mörkret sen hade jag aldrig trott att han skulle vara så OK med det direkt, trodde vi skulle behöva vänta in det lite. 

I lördags red vi långtur Spiltan > Smedby > Gällsta (eftersom ridängen var sådd) > Björknäs > Lövhagen/Högvreten > Borgby > hem, med Brutus & Stjärnan. Vi skrittade lite mer än vi behövde eftersom dom två är i sämre form än Filo, var ute totalt 3h. Vi travade nästan hela vägen i sträck från Ekeby till Fresta och Filo var SUPERFIN, inget drag eller nåt utan lyssnade kanon. Han var lite taggad efter men kom ner snabbt igen till helt avslappnad. 

När vi red denna runda själv i våras var han supertrött efter, jag tömkörde dagen efter då och han var snubblig (som han aldrig är annars) & trött i nästan en vecka efter. Tömkörde i söndags med, han ville först inte komma i hagen så jag tror han hade träningsvärk men när vi väl kom ut vag han jätteglad och pinnade på bra, i synnerhet när vi gått ett tag. Han "jobbigt!"-frustade lite efter nedförsbackarna där han behövde stöd för att bromsa men han lyssnade superbra så verkligen stor skillnad i hans form från i våras! Känns superbra! Red också i nya sadeln och kändes kanon.

(null)

(null)

Sadelprovning & mer om lastning (& ridhus)

Jag hade tid kl 11 på Mustang och det tar 25-30 minuter dit så vi började lasta strax innan 10 för att slippa stressa. Som tidigare gånger stannar han långt upp på gårdsplan när han ser transporten men gick med på att gå med ner när han såg maten. Han är sen stencool hela tiden, han blir ALDRIG uppstressad, lockas gärna in med mat, men när jag ska ducka under bommen backar han och han vet EXAKT vart han har kroppen. Till slut blev han väl less och gick hela vägen in och så kom vi dit precis i tid. Jag var mycket lugnare av att ha linan liggandes bredvid, att ha L att prata med så jag slappnade av mer, och att ha så god tid. Jag hade satt en tid då vi hade behövt börja med lina men var väldigt glad att den inte behövdes.

 

På plats kände hon på Filo och gick sen och hämtade tre sadlar, en som jag inte vet märket på och två Kieffer. Sen provade jag två olika sorts Jeffries & en syntetsadel av oklart märke. De har ju otroligt många sadlar där så det var främst för mig provningen var – jag trodde verkligen inte att jag var så "petig" men OJ vilken skillnad mellan sadlarna alltså! INGEN var den andra lik! Vissa kände jag direkt nej på, andra var OK i skritt men inte i trav. Hon som hjälpte oss var väldigt bra och såg på hur jag red om nåt var tokigt och det var alltid samma känsla jag hade. På den jag till slut valde kände jag att jag tippade lite bakåt först, den stoppades om och då kändes den bättre och hon sa samma. Det som framför allt imponerade mig var att hon såg vad jag ville ha innan jag själv insåg det, haha! 

 

Jag vill (tydligen) ha bra stöd, men inte för stora knäkåpor. En av sadlarna var sån med stora knästöd, jag satt som i ett skruvstäd i den och den var såå skön i skritten.. men den kunde jag inte alls rida lätt i. Det fanns bara ett val till slut och det bidde en Jeffries Kili. Den har djupt, skönt säte och ger mig jättebra stöd för benen men jag kan rida lätt i den utan problem.

 

Filo var EXTREMT spänd i ridhuset, det blev lite bättre gång för gång men han stressbajsade två gånger, även en gång när han till ytan såg ut att vara mer lugn. Så jag bestämde mig där och då att nu tar vi paus från ridhus. Definitivt från tävling men även från träning. Jag tänker att vi ska hålla oss helt ifrån i alla fall ett par månader och sen ska jag försöka med nåt av de i närheten och bara gå dit helt utan krav på nåt jobb, bara skritta runt. Sen får vi se vidare därifrån men nu känner jag att han fått för mycket press i ridhus. Vi får hålla oss till utomhustävlingar i klubben ett tag och så är det med det, trist men eftersom jag ändå inte får ordning på dressyren gör det kanske inget ändå.

 

Lasta hem var lite sämre. Det gick ungefär samma, han gick på en bit men inte hela vägen men han var liite tjurigare och försökte mer gå åt sidan. Fortfarande inte det minsta spänd eller rädd utan bara bonehead envis. Vi bytte plats då jag kände att det var dags för lina men vi testade ett par gånger utan först och det var ungefär samma – när L duckade under bommen backade han men han går gärna in om hon stod framför bommen bredvid (så tror inte att han tycker det är för trångt liksom). Till slut fick jag på bommen, det blev tyvärr en snabbpåslängning och det är ju inte ultimat men bättre än lina i alla fall.

 

Har anmält mig till en Lina Zacha-distanskurs i positiv lastträning som börjar 15 oktober, jag hoppas verkligen den kan hjälpa oss. Mitt mål är ju att kunna skicka in honom men just nu vill han bara inte alls. Just nu så tror jag ändå att jag ska låta transporten stå till dess eftersom jag ändå inte är riktigt säker på att det jag gjort tills nu är helt ultimat (alltså inte denna gång utan även tidigare när jag kunnat lasta själv). Får jag sen till att jag kan lasta bra så måste jag göra mer för honom roliga saker, som att åka och rida med andra. Tävlingar är ju faktiskt mest kul för mig, han lider ju inte men det är ju inte hans favoritgrej i världen än. Jag tror i alla fall att det är lite det han känner, att vi inte gjort så roliga saker senaste gångerna så varför ska vi åka. Nu måste vi på återkoll av sadeln inom 3-6 månader och det blir ju inte superkul för honom men förutsatt att den ligger OK fortsatt så borde det inte bli allt för mycket ridhustid där.


(null)