SAD

Haft ett bra år, i år med. Kombon gryningslampa som väckarklocka & ljusterapilampa på jobbet har funkat väldigt bra för mig senaste åren, det är skönt att det inte är nån deal att jag har det. Sen så får jag alltid förtur till fönster när vi flyttar runt på jobbet, just nu sitter jag lite längre från men mot ett fönster. Jag fick välja plats, men det kändes bättre än att sitta närmare men med ryggen mot fönstret.

Och precis som när jag hade Honey så mår jag mycket bättre psykiskt & fysiskt med häst än som enbart Medis. 

Däremot är inget 100% och jag har just nu en dipp som yttrar sig i sömnstörningar. Jag har jättesvårt att somna på kvällen, även helger, och när jag väl sover kan jag inte få nog sömn oavsett om det blir 4h eller 10h. Är därför alltid trött. Hoppas det vänder snart. Det är iallafall skönt att ljuset är på väg tillbaka. Det är ju så tydligt mkt ljusare på morgonen, och även en bit längre på kvällen. 

Jag vet ju att det inte blir ljusa ridkvällar vardagar förrän efter vi slår om till sommartid, men det är iaf lite hopp och mindre stress på helgerna när det är ljust ända fram till fyra. 

Haft en bra ridrutin med Filo senaste 2 veckorna efter gastroskopin som känns bra, det gör att jag får mer motion och han är mer fysiskt krävande just nu, eftersom jag måste RIDA och inte bara kan åka häst. SATS har ett nytt ställe i Edsberg nära mitt stall som har öppet till 24 varje dag så jag har börjat åka dit på fredagar senaste tiden. Känns som en bra rutin, och en bra start (även om jag vill köpa min egen träning mer). Hoppas få råd med löpskor ialalfall till i sommar för det vore skönt.

Hade ju vart skönt om att jag rör mig mer hade gjort mig mer trött men eftersom rubbningen är psykisk påverkar det tyvärr inte. 

(null)

Klippte mig igen, blev inte lika bra som tidigare gånger och lite kortare än jag tänkt men det växer ju ut. Skönt iaf.

Foderstatsberäkning

Jag har fodrat Filo med ögat sen han kom, vi har ingen våg och det har bara vart tusen olika saker, han kom it på lösdriften i Mars och ja det har bara rullat på. Men nu när jag äntligen tog analys så köpte jag mig en liten våg på Granngården och provvägde. Det är ju extremt svårt att avgöra vad de äter, vissa dar får de mer än andra pga kallt, andra toppar vi bara upp lite. 

Men en "vanlig" dag lägger vi enl min uträkning ca 28kg/låda. 3 hästar & 3 lådor så ca 1 låda var tekniskt. Sen spiller dom också och när det är plusgrader trampar de ner det de spiller  + att de faktiskt sällan har helt tomt i lådorna så kanske 25 kg/häst är en rimligare summa i slutändan.

Sen har vi en Shire som rimligtvis borde äta mer, Filo är ranghögst och går aldrig utan om han vill ha, men båda får äta med Filo, och Stjärnan före Brutus så hon går troligtvis inte hungrig heller.. det är liksom omöjligt att veta så jag går på 25. Det känns ju väldigt mycket, så det gör faktiskt inget att det inte är så proteinrikt (30 smrp), däremot är energin dubbla mot för vad han behöver ens med en timmes ridning/dag. Men samtidigt, vad ska jag göra. Skulle de t ex bara få 15 per dag (vilket är lite mer rimligt) så skulle de vara sviiinhungriga i perioder eftersom vi fodrar allt på samma tillfälle. Det är ju en annan sak med lunchgrind eller möjlighet till fler fordringar, men.. det är som det är.

Energin känns OK ändå, han har vart väldigt pigg sen snön kom, tror på det sättet leran är lite bättre för då måste han bränna lite energi på att klafsa ;) Tyvärr fick jag täcka på igen då han började ömma mer i ryggen. Inte så mycket att göra där. Han verkar inte ha vett att gå sig varm och de dagar han ömmat har de haft mat kvar 24h senare så det är inte det heller. 

Proteinöverskott blir det till och med, men det är ju bara bra nu när sommarpälsen börjar sättas. Faktum är att med så mycket silage så täcks även Ca, P & Magnesium på silaget enbart så jag ska se till att fixa Selentillskott bara. Minns jag rätt la vi 14kg/låda i somras och på det behöver jag lite Primero och mineraler men då är det perfekt sen. Så det är bara hålla ut & vara noggrann med motionen tills vi kan dra ner lite när gräset kommer, lite har han ju lagt på sig nu i vinter.

Är så van att oja och inte få upp proteinet, känns så bakvänt att ha omvänt problem pga lättfödd häst, haha!
(null)

Humörhästens allmänstatus just nu

Nu när jag vet att han inte har ont känns det lättare att möta hans humörsvängningar, som förr. För humörhäst är han. Han hade en period där han var skitgrinig en månad, spänd & pipig. 

Sen vände allt med mörkret 18 december från en dag till en annan. Inte 100% men stor skillnad. Han var också mycket mer chill från hagen osv. Då har han vart på jättebra humör, mött mig i hagen och var glad, gått före mig upp mot grinden utan grimma. 

Nu har han kommit in i nån ny period där det är olika varje dag. Han var supersur helgen innan gastroskopin & några dagar senare. Sen nån dag innan superglad. Sen har det vart olika dag för dag. Han kan vara supersur när jag kommer i hagen men fin i stallet & ute eller superglad när jag kommer men bli tjurig i stallet & tjurig ute.

Dels tror jag han har en del överskottsenergi då jag ridit ganska dåligt i vinter och när jag ridit har det mest vart korta turer pga mörkerstressen. Sen börjar hästar sätta sommarpäls nu i Januari/Februari så jag tror också att det är relaterat. Han har vart väldigt tjurig när jag lägger på saker på senaste tiden, men sen när de väl är på plats & jag ska spänna gjorden står han oftast bara avslappnat & kollar rakt fram.. haha.

Ja om man förstod alla reaktioner. Igår när jag just släppt ut stod han och skrapade vid grinden för att bli utsläppt igen, haha alltså what. Han tyckte kanske att vi borde ridit. Veckan som var har jag börjat rida längre turer (1h) på vardagar och i lördags var vi ute 1,5h men mkt klättring. Så med tanke på det (& att jag själv hade träningsvärk) så tänkte jag att en vilodag kunde vara bra. Men det var han tydligen inte helt nöjd med.. 

Iallafallså är planen framöver nu att rida (minst) 1h/dag på vardagar och 1,5 på helger och så typ en vilodag i veckan. Han börjar ha lite love handles bakom bogarna och det är väl mest mitt fel som inte ridit lika mkt men det har ju vart den här stressen & bajsgrejen som också ätit mycket av min motivation. Men nu när jag känner att jag kan lägga den bakom mig är jag pepp att rida på igen! 

Täckade även av i fredags, blev kallare mot lördag men han visade inget i ryggen då. Däremot var han lite ömmande igår, men är inte superorolig. Tror han bara rör sig för lite, de hade inte ens ätit upp all silage på söndagen så tror inte han fryser utan snarare bara rör sig för lite i hagen. De går ju typ bara mellan vatten, höbaljorna & viloställena. Sem kanske han hade lite träningsvärk också, länge sen vi red så långt, mycket backar & jag red i barbackapadden så det var inte lika mycket avlastning. 

Jag får hålla lite koll helt enkelt, i "värsta" fall får väl täcket åka på igen men förhoppningsvis inte. Har iallafall köpt ett till likadant Bucas Freedom så jag har att byta med ifall att. Det han haft nu börjar vara äckligt & skitigt så behöver han täcke igen får han nya. Idag är det hovis och sen ska vi ut en sväng, kanske blir en lite längre tur då eftersom det ju blev vila igår.

(null)

(null)

(null)