Hej

Sorry för tystnad. Haft en rörig jobbvecka, det är extremt rörigt ekonomiskt denna lön, det har hänt en tråkig sak i stallet (ingen häst är skadad men det är ett stressmoment) och jag är väldigt trött hela tiden. Jag har hört att pollen har börjat så jag tänker att det kanske är det i kombination med stress.


Jag ska försöka sammanfatta veckan i helgen. Det ska bli skönt med helg. Även om den är fullbokad. Men med bra saker. Ser fram emot April. Jag ska vara ledig 8 arbetsdagar och så är det påsk vilket på mitt jobb medför en extra ledig heldag. Inklusive första maj så är detta min sista 5 dagars jobbvecka fram till 8 maj. Det känns SÅÅÅ SKÖNT. Totalt 9 arbetsdagar i April. Och nästa vecka kommer mamma <3

Det är också fucking amazeballs att jag vart frisk hela perioden jan-mars, jag minns inte ens senast det hände. Alltid är det nåt de månaderna. Och då har vi haft så mycket sjukdom på jobbet, frivillig sjuknärvaro osv. Jag har ätit zinktillskott sen December tror jag, det är det enda jag gjort annorlunda från tidigare år. Ja och köpa häst men jag har ju haft Honey och ändå vart sjuk den perioden. Tror absolut det är zinket. Det är nästan slut nu, nån vecka till kanske och jag tror jag ska sluta då och sen börja igen i September kanske.

För historiken skull ska jag också notera att min motorlampa (som tändes omkring 7 mars) släcktes i måndags tror jag det var (runt 27 mars). Det var en bra sak.

Första gången ut från hagen/flocken

Igår kollade jag bara Filo. Han är väldigt glad & nöjd, förutom om Brutus är för nära men Kerstin säger att det är lugnt och hon är ju där hela tiden (även om hon såklart inte sitter och stirrar på dom 24/7). Pärlan hade lite småsår igår, inget allvarligt utan så mest ut som bitmärken. Hon och Filo är inte så lite för förtjusta i varann så jag har beställt munkpeppar. Tänkte på det tidigare men sen glömde jag bort det och så blev det lite hastigt påkommet med utsläpp. Men. Än verkar inget ha hänt, det är som sagt inte 24/7 surveilance så även om de är väldigt kära och nafsar lite i varann och piper så har ingen några sår eller andra tecken på klättring och Pärlan är inte irriterad i fitty så jag är nog bara lite paranoid. Det hjälper ju inte att hon tokbrunstar heller och ska kärleksnafsa i honom, men det är ju vår och de är nya bredvid varann så förhopningsvis chillar det med tiden.
 
Idag bestämde jag mig för att för första gången ta ur honom ur flocken & hagen. Han har vart lite ängslig och ropat efter de andra när de tagits ut men jag tror & hoppas det ger sig om nån vecka när flocken har satt sig mer. Minns att Valle var sån när han blev ledare på gamla stallet, han stod och gnäggade olyckligt när jag både red iväg och kom tillbaka med Honey. Men det blev bättre med tiden. Till och med Spursen som känner alla andra hade vart lite ängslig att gå igår så där är jag inte så orolig. Förra sommaren var han ju extremt ängslig att stå själv i stallet men han är mycket bättre nu, så lite KBT behövs ju också.
 
Däremot just att Filo är ledare och så kär i Pärlan han slagit mig som en issue att lämna flocken, jag tänkte att han skulle vilja dra tillbaka till hagen och tjafsa och jag funderade på om jag skulle distrahera honom med en hink. Dock hade jag lite tur idag och Pärlan & Spursen hade körts av Spursens ägare som sen hade råkat släppa dom i bakhagen. Pärlan gnäggade när jag kom och ville tydligt berätta hur fel det var, haha söta :) Men iallafall, Kerstin ville att jag skulle ta in dom och ge hink och det var ju klockrent för mig att ha dom i stallet istället för att gå upp till tomt stall, så när det var klart så hämtade jag Filo.
 
Han stod vid en höstation och åt men när jag kom lämnade han den och kom mot mig på långt håll med spetsade öron. Så nåt gör jag nog rätt med honom :) Har dock mutat honom sen han kom i hagen med lite godis här och där, men ändå. Vi gick i lugnt takt in, jag körde kedja under hakan för säkerhets skull men det behövdes knappt, genom hagen, ut genom grinden och till lekstugan gick han såå lugnt och lufsade med mig. Sen när vi gick upp mot vägen mot stallet började han småblåsa lite och på själva vägen mot stallet började han blåsa upp sig och gnägga. Det gick ändå OK men han slappnade inte riktigt av alls ens inne i stallet fastän Pärlan var där och svarade honom. Enda som hände var att han la ut slangen.. Men det gick ändå bättre än mitt worst case scenario så jag är ändå jättenöjd med honom.
 
Sen så fort jag satte fast honom i boxen så stod han som ett ljus. Lite otålig sådär som han kan bli när han tycker att det ryktas för långsamt och han var lite lika glad att lyfta i fötterna som han vart tidigare men han var ändå mer och mer avslappnad. Han fick en primerohink med MSM, Magnesium & (nytt från idag) även psyliumfrön. De är ju och pillar i jorden lite nu när det börjar växa så varför inte ge det om det eventuellt kan hindra sandkolik. Tyckte inte jag kände av nåt från lördagens sparkar idag så de bulor han haft har nog gett sig förhoppningsvis, får vara lite extra uppmärksam när jag spänner gjorden imorgon.
 
Sen när vi gick ner igen tänkte jag att nu kommer han dra neråt och hålla på att ropa men nej, han var åter igen supercool då och gick i lugn takt med sänkt huvud. Stjärnan gnäggade när vi kom nära, men då svarade han inte och blev inte uppjagad av det heller. Jag petade åt honom morötter då och då och han gick in utan konstigheter. Väldigt skönt. Imorgon ska jag testa utan sällskap i stallet och antagligen blir det värre men jag har en liten förhoppning om att det hjälper att sätta fast honom och bara fixa direkt. Jag hoppas rida imorgon (beror på, om han är helt uppe i varv av att vara själv skiter jag i det) så det vore bra om jag bara kunde fixa och sen ut innan han hinner fundera så mycket på att han är själv, det är ofta det som är boven. Funderar lite på om jag ska ta med en hink imorgon, ska suga på den. Vi får se! När han kom ut i hagen vallade han Brutus lite och det blev lite tjafs men det gav sig rätt snabbt.  

Gårdagens ihopsläpp + nuläge

Kerstin ringde just och sa att allt var lugnt i hagen, det var skönt att höra! Det blev nämligen ihopsläpp igår och lite drama. Brutus & Stjärnan har ju gått där typ senaste halvåret (Stjärnan längre) och Spursen & Pärlan med ett tag men när Pärlan fick en spark av Brutus flyttade Kerstin ut dom. Filo har stått bredvid Pärlan & Spursen i en och en halv månad nu, både i stall & hage och de har hälsat både nära och på håll. 
 
Jag skulle ut och rida med Brutus medryttare men han hade tappsko och är tydligen rätt öm så det blev inget. Vi hade släppt ut Pärlan & Spursen i hagen med Stjärnan när vi tagit in Brutus, de blev glada och sprang omkring en hel del och Pärlan berättade för Stjärnan att det var hon som bestämde nu. Eftersom det inte blev nån ridning bestämde vi oss för att släppa ihop istället, så Filo fick gå ut först. Han hälsade hastigt men var inte så himla intresserad, utan kollad mest hagen. Det verkade som att de blixtsnabbt etablerade att han var ranghögst och det gick extremt smidigt. 
 
Sen släppte vi in Brutus (shirehästen) och då small det till på en gång. Filo var blixtsnabbt framme och de vände sig rumpa mot rumpa direkt och började tjuta och kicka. Det såg otäckt ut ett tag och de sprang runt lite, Brutus vill tyvärr gärna gömma sig i hörn och det är ju inte helt ultimat. Han stannade vid muren & ett träd och de flög ihop där, Filo bet fast i sidan på Brutus och hängde på där. E på gården tog foton som jag såg sen och alltså jäklar, han är så mycket mindre (och då är han ändå dryga 1,60) men ändå så jävla kaxig. Han släppte när jag röt till och det var nog det sista ordentliga. Sen höll de sig på håll (video finns i min FB-grupp för honom om ni är med i den) och peptjöt och det var snabbt uppenbart att Filo vann. Sen höll sig stackars "lilla" Brutus på avstånd resten av dagen, Filo for efter honom en del men mestadels var det lugnt. 
 
Filo fick ett gäng sparkar, det ser sådär kul ut när ens häst blir kickad av en Shire men han var inte osyldig heller, på bilderna jag såg ser man att han lyckas få in nån kick mellan skinkorna på Brutus så han hade också haft lite sår sa Kerstin nu när de ringde, men hon sa att det inte var nåt märkvärdigt, så det var ju skönt. Förhoppningsvis chillar de lite mer kommande dagarna. Filo har gått i stor flock med valacker & hingstar så han kan spelet, medans Brutus aldrig har behövt gör nåt sånt här, så jag tror Filo känner att han behöver sätta ner foten direkt. En ranghög häst är sådär kul att ha men det är ju bara så det är. Det är skönt iallafall att han verkar rättvis med de ranglägre, han hämtade dom igår när de gick iväg men han var annars väldigt mild mot dom. Det är ju skönt, hatar ranghöga hästar som upplever att de behöver hävda sig och det känner jag inte hos honom. 
 
Han har mig veterligen aldrig gått i hage med ston men det verkar gå väldigt bra. Pärlan är STORMKÄR i honom och började brunsta direkt, flexa fitty & nafsade i honom men lyckligtvis verkar han helt ointresserad, han flemade lite bara. Han har ju vart valack länge men en vet ju aldrig. Hoppas det fortsätter så för det är ju enklast än att hålla på att dela. Också lättare i framtiden om jag ska leta stall och det är blandflock. Filo kändes hel igår, han var lite svullen bakom vänster bog (mot sidan/magen där sadeln ligger) men annars reagerade han inte när han tryckte och klämde och han verkade så himla nöjd. Det känns otroligt skönt att veta att han går med kompisar, ute dygnet runt och i en bra hage. Även om höet tar slut finns det massor med träd & bruskar att syssla med och hagen är stor. Plus att jag tror/hoppas att det inte blir lika matfixterat med kompisar, annars har det vart det enda som händer innan.
 
När det gått 2,5 timmar efter ihopsläpp tog jag ut Pärlan och körde henne. Stjärnan följde med oss och då kom han också och gnäggade lite, men han gick inte ivägen eller så, och det är huvudsaken. Han får inte bli så vaktig att det inte går att ta ut nån från flocken. Sen får vi se hur det blir att ta ut HONOM från flocken.. Igår när jag kom ner var han alltid öronen fram och hälsade glatt på mig hela tiden iallafall så det var skönt. Enda var när jag kom med grimskaftet och skulle ta Pärlan, då tvärvände han för att han säkert trodde att jag skulle ta honom. Men efter var han jätteglad som sagt. Igår vallade han de andra tre men när Kerstin ringde nu idag sa hon att det var Spursen som gick solokvist så det är ju skönt om han släppt på Stjärnan till Brutus. De behöver ju ett par dar för det där men jag känner ändå att första 24 gick bra utan nåt större. Jag ska se om jag kan få tag i de där fotona och visa, de är riktigt coola även om de ser lite läskiga ut. 
 
Filo & Stjärnan
 
 
Pärlan, Spursen, Stjärnan & Filo vid vattnet. Stackars Brutus bakom :)
 
 
Shirehov på rumpan.
 
 
Filo närmast, bakom går Pärlan först, följd av Spursen & Stjärnan.
 
 
Hej morsan, vad kul det var med kompisar! :)